Julen börjar i Gävle - Foto Gävle kommun

Börja julen med Gävlebocken

Söndag den 28 november klockan 15:00 invigs Gävlebocken med pompa och ståt på Slottstorget. På scenen finns artisterna Loreen och Tusse. Colin Nutley och Helena Bergström inviger och författaren och ståupp-komikern Hans Carstensen håller i år ihop programmet som årets konferencier.

Men första advent bjuder på så mycket mer i Gävle. Förutom att äta gott och shoppa julklappar så finns här mängder av upplevelser. Allt i närheten av platsen där invigningen sker. Tänk på att det är begränsad framkomlighet på vissa ställen under dagen. Ta gärna en promenad eller åk kollektivt. Har du någon gång åkt ett riktigt pepparkakståg? Missa inte Järnvägsmuseets mysiga jultåg som rullar mellan Uppsala och Gävle denna dag.

Invigning av Gävlebocken

Klicka på bilden till vänster för att läsa allt om Gävlebockens invigning och programmet på Slottstorgets scen.

Missa heller inte aktiviteterna i Slottsparken innan och under Gävlebockens invigning! Mellan 13:00-14:30 kan du träffa jultomten, Elsa och Anna från Frost samt Tiundalands Väktare som uppträder med ett tornerspel med sina hästar. Gävle Turistcenter, Bro Burger Food truck, Bilbolaget, Söderhamns fallskärmsklubb, Svenska Lottakåren, Röda Korset och ett UF- företag från Bessemerskolan finns också på plats mellan 13:00-16:00.

Hitta fler julaktiviteter i Gävle under Gävlebockens invigning

Här finns en karta där du kan se vad som händer när julen börjar i Gävle. Längre ned på den här sidan kan du läsa mer om de olika aktiviteterna.

Pepparkakståget

Den 28 november går Pepparkakståget från Uppsala till Gävle och åter igen efter bockinvigningen. Tåget står även öppet för besökare under dagen på perrongen i Gävle. Fika och överraskningar finns ombord.

Julmässa i Gasklockorna

Mässor sedan 1984, de senaste åren i Gasklockornas rustika miljö. Föreningens egna samt inbjudna slöjdare finns på plats för besökarna. Här finns keramik, luffarslöjd, silversmide, mattor, kurbits, trä, textilt, mathantverk mm.

Jul på fängelset

På Sveriges Fängelsemuseum glittrar den stora julgranen i gamla fängelset under hela december, såsom den gjorde under mitten av 1900-talet. I en liten utställning låter vi fängelseprästen med egna ord berätta om hur det var att fira jul på fängelset i Gävle. Julen var ett välkommet avbrott för fångarna i en annars monoton vardag som hade inslag av både tårar och skratt.

Länsmuseets pepparkakshus

Hos Länsmuseet byggs varje år upp ett exemplar av ett av världens största och vackraste pepparkakshus. Pepparkakshuset invigs liksom Gävlebocken den 28 november. Det tar bara några minuter mellan Länsmuseet och Gävlebocken, så du hinner se båda.

Skridskobana utomhus

Åk skridskor mitt i city. På Rådhustorget mitt i centrala Gävle är det bara att snöra på sig skridskorna och åka några varv. Garanterad julstämning!