Gruppen Draupner

Gruppen Draupner

 Dans- och Spelstämma Strandbaden

Dans- och Spelstämma Strandbaden

Årsundaruschen Dans- och Spelstämma

Folkmusik, dans- och spelmansstämma i vacker miljö vid Storsjöns strand.

Information

Årsundaruschen Pingsthelgen 17 – 19 maj 2024
Plats: Årsunda Strandbad med utsikt över den vackra Storsjön!!!
Gästrikland har en lång och rik spelmanstradition, med många rikskända spelmän, och har även i dag många skickliga utövare av folkmusik. Länge saknade dock landskapet en spelmansstämma liknande de som finns i våra grannlandskap, där spelmän kan samlas för att dela med sig av sina låtar och lära av varandra. Med anledning av detta startades Intresseföreningen Årsundaruschen 2012, som sedan dess har arrangerat fantastiskt framgångsrika och välbesökta stämmor med många dansare, spelmän och publik. Spelmansstämman har fått sitt namn av polketten Årsundaruschen efter Julius Hillman och kan alltså stoltsera med en egen signaturmelodi. Vi har även sedan några år tillbaka arrangerat Årsundaruschens Vinterstämma i februari, då det inte finns många forum för spel vintertid.
Årsunda Strandbad är en camping med restaurang och en lång, fin sandstrand, vackert belägen vid Storsjön. Här finns vandrarhem och stugor samt plats för husbilar och husvagnar. Stämman är alltid i Pingsthelgen och inleds i år på fredagen 17/5 med en förstämma med allspelslåtar och buskspel ute och inne.
På lördagen 18/5 invigs stämman med spel på horn av Bernt Lindström och Kerstin Rozgoni, därefter allspel. Sedan startar scenspel på utescenen, ofta med stor och trevlig variation, spellista 15 minuter per grupp eller solist. Konferencier Christer Dahlbom.
Särskilt att nämna har vi Gästriketjejerna Elsa Pettersson och Alma Strang Brydevall som har pluggat tillsammans sedan 2018. De inspireras av olika genrer och studerar nu på musikhögskolorna Edsberg och Ingesund. Det blir ett fint och samspelt program med spexiga arr på två fioler och sång. De går även tillbaka till sina rötter och spelar några av de bästa hitsen ur Gästriklands folkmusikskatt.
Vidare har vi GUF: Gävleborgs Ungdoms Folkband är ett fantastiskt, musikaliskt ungdomsband med sväng och spelglädje som under 3 års tid träffats och utvecklats under ledning av Alice Andersson och Staffan Jonsson. Producent Christopher Andersson Bång.
Efter att ha introducerat ”Prova-på-dans” i schottis, polka och hambo på Årsundaruschens Vinterstämma med positivt utfall, så beslutade vi att även ha det på sommarstämman!
Kvällen inleds med en konsert av Draupner som består av Görgen Antonsson fiol, Henning Andersson 5-strängad fiol och Tomas Lindberg 12-strängad gitarr och cittern. Det bor mycket Hälsingland i Draupners musik, här lever låtspelet och melodierna. Samspelet är naturligt, tätt, lyhört och nyfiket på samma gång. Fiolerna och mandolan skapar tidlös musik i vår tid där vingslagen från både From-Olle och de medeltida musikanterna kan anas.
Därefter följer dans till spellista, 30 minuter/grupp.
Söndag 19/5 avslutar vi med allspel och många stannar kvar för att äta lunch i restaurangen. Hittills har vi haft en enastående tur med vädret, så vi hoppas och tror att vi får en lika fin helg även detta år!!!
Anette Dahlbom
Intresseföreningen Årsundaruschen, www.arsundaruschen.com

Årsundaruschen 17 – 19 maj 2024

Pingsthelgen 2024. Årsundaruschen - för alla instrument, spelmans- och dansstämma.

Fredag 17/5 kl 18.00 Förstämma, alla tillresta till Årsunda Strandbad och camping hälsas välkomna av arrangörsföreningen Intresseföreningen Årsundaruschen och vi spelar några allspelslåtar, därefter tid för buskspel, ute eller inne eller i något av våra 2 stora partytält.

Preliminärt program, uppdatering sker på hemsidan, www.arsundarschen.com

Lördag 18/5
kl 12.00 - 12.30 Invigning och allspel.
kl 12.30 - 17.45 Scenspel, spellista, varje grupp eller solist spelar 15minuter på utescenen vid restaurangen. Konsert med GUF, Gävleborgs Ungdoms Folkband 30 min och Elsa & Alma 30 min konsert. Konferencier Christer Dahlbom
16.45 - 17.45 ”Prova-på-dans”
kl 18.00 - 18.45 Konsert: Draupner
kl 19.00 - 24.00 Draupner inleder dansen följt av Elsa & Alma, därefter dans till spell

Speciella behov
Handikappanpassat Barnvänligt Rökfritt
Faciliteter
Fri entré WC
Plats: Strandbaden Årsunda

Tillfällen

17 Maj 2024
Årsundaruschen Dans- och Spelstämma 17 May 2024 - 18:00
18 Maj 2024
Årsundaruschen Dans- och Spelstämma 18 May 2024 - 12:00
19 Maj 2024
Årsundaruschen Dans- och Spelstämma 19 May 2024 - 11:00
Kontaktuppgifter