Barn och vuxen bygger halmbock inomhus i ett tält - Foto Gävle City

Byggandet av Gävlebocken

Varje år i mitten av oktober bjuder Gävle City in Gävlebor och besökare till en riktig bockbyggarfest.

Ta chansen och knyt några av de 12 000 knutar som behövs för att skapa årets Gävlebock när bockbyggarna själva gästar Slottparken.

Bockbyggarna består av medarbetare från Gävle kommun som ser till att Gävlebocken förvandlas till en ståtlig halmbock. Till julmusik på radion och med halmdamm i luften föser de ihop halmstrån från Mackmyra till täta buntar. Buntarna knyts ihop en och en efter varandra med snören. De formas till många och långa halmmattor. När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det behövs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud. Missa inte denna chans att hjälpa bockbyggarna genom att tillsammans knyta ihop halmmattorna som utgör Gävles stora stolthet.

 

Tillsammans kan vi hålla vår stadskärna levande, och glöm inte att Julen börjar i Gävle.

Ett fat med den berömda bockbakelsen från Lido - Foto Gävle City

Konditori Lido är på plats med ett härligt cafétält, och JA, där kommer ni kunna köpa den berömda bockbakelsen, som varje år har ny smak och ny design.

Barn och vuxen knyter halmmattor tillsammans. Foto Gävle City.

 

Bockbyggarna har med sig den riktiga bockhalmen och snören för att visa hur det går till att knyta halmmattorna som sedan används för att klä in allas vår 13 meter höga världskändis.

Vi har alltid ett pysseltält där barnen kan måla sina egna julkort på Gävle Bocken. Vill man knyta sin egen Gävle Bock eller varför inte en halmstjärna att hänga i granen så går det också bra.

Klicka på bilderna för större storlek.