cbis:2629867
cbis:2629867

Fäbodveckan Gävle

Under fäbodveckan i Gävleborg kan du ta del av en rad aktiviteter. Veckan syftar till att bland annat uppmärksamma klimatsmart matproduktion, biologisk mångfald och lokala traditioner. Med kunskap om traditionella metoder kan vi även stärka vår civila beredskap. Välkommen 1–7 juli.

Information

Fäbodveckan ger en härlig möjlighet att utforska och hylla fäbodbruket, där vi kan upptäcka och lära oss mer om hur maten producerades förr i tiden. I vårt län finns flera aktiva fäbodar som öppnar sina dörrar för att välkomna besökare. Vi hoppas att ännu fler får chansen att uppleva fäbodlivet och få en djupare förståelse för våra djur och vår historia.

Under Fäbodveckan kan du delta i olika aktiviteter som kurser, workshops, vandringar och föredrag för att fördjupa din kunskap om fäbodens kulturarv.

Aktiviteterna under Fäbodveckan kommer att äga rum på olika fäbodar främst i Gävleborgs län men även i övriga fäbodlän, vilket ger dig möjlighet att utforska och njuta av den vackra naturen och kulturen i regionen.

Bra att veta:
Barnvänligt och passar alla åldrar
Program och mer information hittar du här: lansstyrelsen.se/gavleborg/fäbodveckan

Fäboddag på Häckelsängs Fäbodar
Lördag 6 juli kl 13-16
Fikaservering och öppna byggnader under dagen.

Hålltider:
13.00: Invigningstal av Häckelsängscirkeln samt kulning och sång av Åsa Larsson.
Därefter tipspromenad och provsmakning av mat från förr: sotare, sillpaket, lökströmming, kalvdans, ostkaka, färskostar, hembröd mm
14.30: Uppträdande av Åsa Larsson: Sånger och berättelser om fäbodlivet utifrån gamla vallvisor.
15.30: Sagor och sägner med Richard Schill, Länsmuseet Gävleborg.
16.00: Avslut.

Fri entré. Välkommen!

Arrangörer: Häckelsängscirkeln, Gävleborgs Fäbodförening, Länsstyrelsen Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg, med stöd av Gävle kommun.

Speciella behov
Barnvänligt
Faciliteter
Fri entré
Område
Naturnära Skogsmiljö

01 Jul 08:00

Tillfällen

01 Juli 2024
Fäbodveckan Gävle 01 July 2024 - 08:00
Kontaktuppgifter