Kvinna med ansiktsmask för fångar. Foto Sveriges Fängelsemuseum.

Höstlov i Gävle - tips för en rysmysig weekend

Ta med hela familjen och njut av höstlovet under en rysmysig weekend i Gävle! Höstlovsinledning eller avslutning, det spelar ingen roll. Nära Stockholm och Mälardalen - bara 80 minuter med tåg från Stockholms Centralstation - och med en uppsjö av saker att göra för både barn och vuxna. På den här sidan har vi samlat ett antal tips på hur du kan lägga upp en weekend i Gävle på höstlovet, men du bestämmer såklart själv hur din vistelse ska se ut. Glöm inte att boka boende och aktiviteter i förväg för att garantera att din resa blir så bra som möjligt. Välkommen hit!

Kicka igång ditt höstlov med rysligt mysigt fredagsmys i Gävle

Landa i Gävle på fredagen och inled helgen med fart. Här kommer några av våra bästa tips för en fredag med barn i Gävle. Börja på Sveriges Fängelsemuseum och lär dig mer om Sveriges mörka historia, åk därefter vidare till DOME Adrenaline Zone och hoppa dig trött så att du blir riktigt hungrig lagom till fredagsmiddagen som intas på Church Street Saloon. Läs mer om varje hållpunkt nedan.

12:00 Åk in i Gävle! Sveriges Fängelsemuseum

Låt er beröras och uppröras av Sveriges Fängelsemuseums olika delar. Slottshäktet och cellfängelset har mycket att viktigt att berätta. Det är skönt att hålla någon i handen när det kan bli lite läskigt.

15:00 Maxa adrenalinpåslaget i norra Europas största extremsportarena

Utmana familjen med fysiska aktiviteter eller hitta era olika favoriter på DOME Adrenaline Zone, här finns något för alla. The Dome är norra Europas största inomhusarena för extremsport och här kan du testa allt från trampoliner till kickbike, skateboard och klättring.

19:00 Vilda västern mitt i Gävle! Middag på Church Street Saloon

På cowboyinspirerade restaurangen Church Street Saloon får man slänga jordnötsskalen direkt på golvet. Det är busigt, vi vet! Här finns också maträtter med smaker och dofter från Nordamerika, countrymusik och maxade efterrätter.

Sov gott på ett av stadens bästa hotell

Ta en kvällspromenad rakt över Stortorget och kliv in på Hotel Clarion Hotell Winn. Innan det är dags att krypa ner i sängen för natten kan ni ta ett dopp i pool som en avslutande aktivitet.

Rysmysigt och lagom läskigt på lördagen

Efter god hotellfrukost är ni klara att ta er an lördagens strapatser, vare sig det är med eller utan förklädnad. Läs nedan för våra tips att göra på höstlovslördagen i Gävle. Forsbacka Bruk, ett av Gävles gamla järnbruk, svidar om till Halloweenkostym under oktober månad och står värd för Haunted Halloween, en av Sveriges läskigaste skräckvandringar. Mindre läskigt i dagsljus? Kanske. Under dagstid finns möjlighet att boka samma upplevelse för de som inte riktigt vågar låta sig skrämmas efter mörkrets intrång. De vackra omgivningarna kring bruket med sina historiska vingslag passar hela familjen.

10:00 Hitta Halloweenkänslan på Kalas & co

Gör er redo och förstärk känslan inför dagen. Ladda upp med egen utklädnad eller lite blod i mungipan. Hos Kalas & co hittar du Norrlands största utbud som passar perfekt!

12:00 Rysmys - om ni törs!

Vad är det som vaknar till liv i det gamla järnbruket? Spökvandring, Haunted Halloween Kids i Forsbacka, i dagsljus gör det lagom läskigt för alla i familjen. För de modigare vuxna bjuds också en (ännu) läskigare vandring på kvällen när mörkret gjort intrång...

Ät middag och sov gott i genuin bruksmiljö

Promenera genom bruksparken fram till Forsbacka Wärdshus som redan på 1700-talet tog emot gäster. Låt er väl smaka av middag och vila ut för att ladda upp för morgonens frukost och nya äventyr. 

Psst! Visste du att Madicken har dansat här?!

Avrunda helgen - så spenderar du din höstlovssöndag

Mysigt värre! Avrunda helgen bland karuseller och djur, pumpor och väsen. Vårt sista tips för ditt höstlov är en heldag på Furuviksparken som lever upp under oktober månad och genomgår en totalförvandling när den svidar om till Halloweenkostym. I evenemangskalendern här på VisitGävle.se hittar du ännu fler tips på event och aktiviteter i Gävle under höstlovet och för resten av året. Vi ses snart igen!

11:00 Såhär har ni aldrig sett parken förut!

Massor av nyheter under Halloween i Furuviksparken. Det finns tydligen varulvar i lemurhänget. Hur många skelettdelar kan du hitta där? Se Pelle Svanslös och hans vänner i en kuslig spökshow! Blir det ”Buuus eller godis”? Avsluta besöket med att gå i parad och ett dansa loss på ett lagom läbbigt disco.