Kustremsa med rönnberg i förgrunden och blå himmel med sol vid horisonten.
Havet vid Bönan på en solig sommardag. Liten motorbåt vid pir till höger i bild. Foto Daniel Bernstål.

Skärgårdsweekend – upplev Gävles kust och skärgård

Varmt välkomna att njuta av en skärgårdsweekend nära Stockholm! Vår rika historia och koppling till havet kommer vara ständigt närvarande under hela besöket när Gävle bjuder in till havsnära naturupplevelser för både kropp och sinne. När isarna smälter och solen värmer igen öppnar också många sommarrestauranger och öar upp igen. Några av dem hittar du redan, kolla upp så att de har öppet om du besöker dem nu på vårkanten.

Weekend inleds mellan djupa skogar och öppet hav

Helgen inleds med havsnära natur- och kulturupplevelser när ni upplever delar av Järnrikets historia, känner doft och smak av några av havets läckerheter och sover gott för att ladda upp inför helgens kommande upplevelser.

Hedenstugan bed and breakfast - hotellet på landet

På heden mellan den stora skogen och havet ligger huset som sedan ett decennium är ett unikt hotell och i över 150 år huserat en rad olika verksamhet. Den historiska byggnaden har noggrant renoverats för att bibehålla de ursprungliga detaljerna. Här bor ni nära till flera havsnära upplevelser.

Axmar bruk – järnbruket vid havet

Upptäck förlista vrak som kan skymtas från land, vandra bland konsten i den engelska parken, handla lokalproducerat och ta en fika. Järnrikets grand old lady, Järn-Brita har en egen koja. Bruket har gamla anor att njuta av och nya upplevelser att upptäcka.

Bergmans fisk – från hav till bord på udden i Saltharsfjärden

Oj, snacka om tradition, Bergmans fisk är idag inne på den 7 generationens fiskare! Längst ut på udden där bönderna hade sina sjöbodar i slutet av 1800-talet ligger idag den nybyggda restaurangen där ni avnjuter god mat och dryck med en underbar havsutsikt. Känn doften från rökeriet och köp med er färsk fisk eller något annat gott från butiken tätt intill.

Vandra, andas havsluft och njut av havets läckerheter – längs Bönakusten

Vakna, njut av tystnaden och en härlig frukost. Gör er redo för en dag fylld av aktiviteter längs med kusten som ni kommer njuta av såväl strandnära som lite grann från ovan.

Vandra havsnära längs Norrlandets kustled

Packa matsäcken i ryggsäcken och knyt skorna. Ge er ut längs leden på ca 15 km som sträcker sig mellan Engeltofta och Marskärsudden och slingrar sig igenom varierande naturmiljöer. Upplev allt från lantherrgårdar och fiskarstugor med sjöbodar till djupa skogar och kulturhistoriska byggnader. Terrängen och framkomligheten är varierande med allt från smala stigar i kuperad terräng till breda plana vägar. Gör avstickare ut på stränder och utkiksplatser längs vägen.

Huseliiharen – Gefle Segelsällskaps hemmahamn

Fyll på med energi under färden längst kustlinjen. Njut av en meny som flirtar med havet hos restaurangen i klubbhuset på den lilla halvön. Segelbåtarna ligger antingen på rad vid bryggorna eller ses skymta på solglittrigt hav.
Psst!... Namnet kommer troligen från Nils Huselius som på 1700-talet bodde på "haren", gammalt namn för liten ö. Genom landhöjningen förenades den med fastlandet.

Gråberget – magisk utsikt ut över havet

Vandra ut på de öppna klipporna och hällarna, njut av säregen miljö och magnifik utsikt på platsen mellan de gamla fiskelägena Bönan och Utvalnäs. Att Gråberget var militärt skyddsområde fram till 1997 har starkt bidragit till att området har kvar höga naturvärden och att det inte har bebyggts i den utsträckning som övriga kuststräckan.

Skärgårdskrogen Utvalnäs – granne med båthus och havtorn

Kliv in i de lokaler som tidigare huserat fiskrökeriet och njut av havsutsikten och en storslagen skärgårdsmiljö när ni njuter av maten som består av fisk och svenska smaker. Här i gamla fiskeläget Utvalnäs, finns mycket bevarat av den gamla bebyggelsen. Bosättning har funnits sedan 1600-talet och fiskare kom hit i början av 1800-talet.
Smält matupplevelsen med att promenera ut bland havtornen som växer i havskanten.

Engeltofta Sea Lodge Hotell – bo granne med praktfull grosshandlarvilla

Summera alla intryck från dagens upplevelser och njut av havsutsikten från någon av rummets uteplatser här vid Gävlebuktens norra strand. Ta ett dopp i havet eller poolen, eller förresten du behöver inte välja, njut av båda på plats.
När det är dags kommer ni sova gott efter dagens strapatser och alla intryck.
Å grannen intill, den eleganta villan Engeltofta, byggdes redan 1882.

Ut och njut till havs – skärgårdstur ut i Gävlebukten

God morgon! Efter en god natts sömn är det dags att ge sig ut på havet och uppleva Gävles kust från ett annat perspektiv. Färden går till en av de största skärgårdsöarna i bukten och som avslutning en middag i Gävles sydligaste vik.

Utforska sommarparadiset Limön – idyllisk skärgårdsö

Ta Limöbåten från hållplatsen vid Engeltofta, gå ut på soldäck och njut av oförglömlig utsikt över Gävle skärgård på väg ut mot Limön och Furuvik. Ute på Limön kan du bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen eller se gamla och nya fyren. För den som är sugen på fika så finns det ett café på ön sommartid. På ön finns det dessutom uthyrningsstugor att boka.

Furuviks havskrog

Kanske tar ni turbåten från Limön eller kommer landvägen till den sydligaste av Gävles vikar. Här, med havet som granne kan ni avnjuta middag och samtidigt njuta av en mäktig utsikt över viken ut mot farleden. Nära naturen och med havet som fond ligger Furuvik Havskrog på en vacker plats, precis utanför Furuviksparken, i Gävles södra skärgård.