Pokal Innebandy-SM.

SM Final Innebandy 2021

Världens största innebandyevenemang

 

Vi hälsar stolt SM-finalisterna välkomna till Gävle!

Det är det här många längtar efter hela säsongen. Fyra lag som gör upp om två oerhört eftertraktade pokaler. SM-finalerna är den givna höjdpunkten på en lång innebandysäsong – en match på dam- respektive herrsidan avgör vilka lag som ska få titulera sig svensk mästare. Traditionellt sett är SM-finalerna i innebandy en stor folkfest inför fullsatta läktare.

 

Nytt upplägg för SM-finalen

Med anledning av utbrottet av Covid-19, som drabbade FBC Kalmarsund och IBF Falun på herrsidan i SM-semifinalserien, har nu alla berörda parter enats om ett nytt upplägg för SM-finalen i Gävle.

Damfinalen spelas 24 april och herrfinalen 2 maj.

Det var inför den femte SM-semifinalen (av totalt sju) som det konstaterades att båda lagen hade flera fall av Covid-19 i spelartrupperna. Svenska Innebandyförbundet tog då, i ömsesidigt samförstånd med lagen, beslutet att pausa semifinalen.

Efter dialog med de berörda lagen, Gavlehovshallen i Gävle, Föreningen Svenska Superligan samt sändande bolag SVT och Expressen, har det nu tagits ett beslut kring SM-finalens upplägg.

  • SM-finalen på damsidan avgörs på tidigare utsatt datum, lördag 24 april. Ny starttid för finalen, som spelas mellan Thorengruppen IBK och Pixbo Wallenstam IBK, är 15.15. Finalen sänds på SVT och SportExpressen Play.
  • SM-finalen på herrsidan flyttas från lördag 24 april till söndag 2 maj. Starttid är 15.15 och finalen sänds på SVT och SportExpressen Play.

Korrigeringen av herrfinalens datum innebär följande för den fortsatta semifinalserien mellan Kalmarsund och Falun (just nu 1-3 i matcher):

  • Semifinal 5 och eventuellt 6 spelas i KIFAB Arena i Kalmar, 27 och 28 april.
  • Eventuell semifinal 7 spelas i Guide Arena i Falun, 30 april.

Vinnande lag möter Storvreta IBK i SM-finalen.

Glada innebandytjejer med pokal. Foto: Svenska Innebandyförbundet.

SM-finalen lockar tittare från hela Sverige. I år sänds den på SVT. 

 

Sändningarna börjar 15:15 den 24 april och 15:15 den 2 maj.

Båda sändningarna kommer att kommenteras av Chris Härenstam, precis som senast SVT sände SM-finalen 2016 och 2017.

– Med tanke på att finalspelet blev inställt i fjol tror jag att lagen är lite extra taggade på att nå hela vägen i år. Finalmatcherna brukar bjuda på både stor dramatik och många mål, så jag ser verkligen fram emot att kommentera matcherna, säger han.

Visste du att

Guldregn.

Visste du att SM-finalen har slagit världsrekord?

2016 spelades den i Tele2 Arena, då såg 18166 personer herrfinalen mellan Storvreta och Linköping. Aldrig tidigare har en innebandymatch lockat så mycket publik!

Innebandymatch. Foto Svenska Innebandyförbundet.

Visste du att innebandy är Sveriges största inomhussport?

Över 118 000 människor har en licens och spelar innebandy i något av Svensk Innebandys över 900 lag. 

Innebandymatch herrar.

Visste du att innebandy är en sport med svenskt ursprung? 

Efter att ha vuxit lavinartat under 80-, 90- och början av 2000-talet är innebandyn numera landets största inomhussport.