Paddling Färnebofjärden. Foto Daniel Bernstål

Naturliga sommartips från Gävle Turistcenter

Äntligen är det sommartider och aldrig har det väl känts hetare att bege sig ut i naturen. Här hittar du 15 olika förslag på naturutflykter - ett axplock av Gävle Turistcenters bästa sommartips i Gävle med omnejd!

Fler Svemestertips finns på Roadtrip Roulette:  Hitta din oväntade semester i Sverige med Roadtrip Roulette. Upplev Sverige, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Färnebofjärden. Foto Daniel Bernstål
Kajakpaddling i Färnebofjärden

 

1. Paddla i Gästrikland
Hyr en kanot och paddla ut i de fina kanotlederna i naturparadiset Smörnäs. En fin tur är att paddla från Smörnäs till bruksidyllen Oslättfors där du även hittar loppis och Bed & Breakfast. Andra fina paddlingsvatten hittar du i Färnebofjärdens Nationalpark, Gavleån och Pråmleden i Hofors. Läs mer på Naturkraft Gästriklands hemsida.


 

Axmar Brygga. Foto Lasse Halvarsson
Båtplats och lyxrestaurang vid Axmar Brygga.

 

2. Axmar Bruk - en del av Jungfrukusten

Köp med en fika från orangeriet och bred ut picknickfilten i engelska parken. Paddla bland de gamla vraken i Axmar Blue Park eller strosa runt i bruket. Besök Bruksboden i Axmar och gå på bisafari. På havskrogen Axmar Brygga har du första parkett direkt vid strandkanten. Garanterad kulinarisk middagssuccé!  Ställplatser för husbil finns i området. Klicka här för att läsa mer om Axmar Bruk.


 

Växtzon 4 i Valbo
Växtzon 4.

 

3. Skoj på hoj

Hos Gävle Turistcenter hittar du underlag för cykelorienteringsaktiviteten Skoj på Hoj. Hyr en cykel och ta dig ut mot Valbo och stanna för en fika på Växtzon 4, en mysig handelsträdgård med trädgårdscafé. Ta en shoppingtur i Valbo Köpcentrum och Valbo Köpstad. Missa inte att cykla igenom vackra Mackmyra brukspark innan du vänder tillbaka till stan. Och på vägen hem kan du köpa med dig lokala delikatesser från Diléns och nybakt bröd från Kavlat & Klart.


 

Kusön. Foto Lasse Halvarsson
Kvällsidyll på Kusön.

 

4. Norrsundet – en del av Jungfrukusten
I Norrsundet är ett besök i nyetablerade restaurangen och fiskbutiken Bergmans fisk i Saltharsfjärden ett måste. Gåsholma och Kusön är andra fina besöksmål längs med Jungfrukusten.


 

Boulognerskogen. Foto Daniel Bernstål
Sinnesro vid Stora Vall

 

5. Citynära naturaktiviteter
Gävles gröna lunga, Boulognerskogen, ligger centralt placerad i Gävle. Här finns ett stadsbad med plats för bad, grillning och beachvolley. Precis intill finns ett utegym och möjlighet till minigolf och frisbeegolf. Du hittar fina gräsytor i stort sett överallt där du slår dig ner på en filt, bänk eller vid strandkanten mot ån. Njut av en glass vid caféet i Boulognern och låt barnen leka av sig vid stora lekplatsen. Nära Boulognerskogen hittar du Elsas Coffeeshop med uteplats i bästa solläge. Till Elsas får du även ta med din fyrbenta kompis.

Om du promenerar Hälsans stig runt om i Boulognerskogen, gör gärna en avstickare till Valls Hage som är ett skogs- och trädgårdsmuseum. Prova även gärna någon av Gävles stadsvandringar.


 

Gråberget. Foto Britt Mattsson
Vy från Gråberget.

 

6. Vandra Norrlandets Kustled
​​​​​​Strosa hela eller delar av kustleden. Gör det som passar dig bäst för dagen. Missa inte sträckan förbi Gråberget med sin magiska utsikt. Köp med dig ett kast böckling från någon av rökerierna i området. Hyr en kajak eller ta ett bad vid Gammel-Anna. Fika, brunch och lättare måltider hittar du bland annat på Skärgårdskrogen Utvalnäs, Böna Café, Huseliiharen, Engeltofta och Engesbergs camping. För att läsa mer om Norrlandets kustled, klicka här.


 

Mountainbike Högbo bruk. Foto Daniel Bernstål
Mountainbike i Högbo Bruk.

 

7. MTB - cykla mountainbike
Testa några varv på Sveriges bästa MTB-banor i natursköna Högbo Bruk. Här finns allt från nybörjarbanor till mer avancerade. Stanna kvar och upplev den fina bruksmiljön där det finns massor att göra. Minigolf, golf, paddling, vandring. Bo gärna kvar en natt på Högbo Brukshotell och upplev en härlig mat- och spaupplevelse. Ja, rent av Sveriges bästa stigcykling enligt Expressen. Ett annat bra MTB-ställe är Jädraås. Bo och må bra i STF Jädraås Herrgård från 1856. Ta ett morgondopp i Jädraån eller ett skogsbad längs Gästrikeleden under din MTB-tur. Vintertid finns skidspår och till Kungsberget åker du på bara 15 minuter.


 

Limön. Foto Daniel Bernstål
Sjöbodar på Limön

 

8. Limön
Boka din båtresa och ta Limöbåten till Gävles skärgårdspärla, Natura 2000-området Limön. Här kan du bada, promenera längs naturstigen, kolla in öns fyrar och ta en fika på det mysiga caféet. Vill du förlänga din vistelse kan du stanna över natten i någon av skärgårdsstugorna som finns att hyra på ön. OBS! Glöm inte att förboka din båtresa, sms:a 076-923 70 93  Klicka här för att läsa mer om Limön.


 

Hedesunda Camping. Foto Hedesunda Camping
Dalälvens spegelblanka vatten vid Hedesunda Camping.

 

9. Fiska i Hedesunda
Det finns gott om fiskeställen inom destinationen Gävle. Passa på att göra ett stopp vid Hedesunda Camping, prisad som Europas mysigaste camping. Här erbjuds fiskemöjligheter i toppklass. Slå upp tältet eller bo bekvämare i stugor, valet är ditt! Nära Hedesunda Camping hittar du mysiga Taste of Africa för fika eller en bit mat. Andra fantastiska fiskeställen i destinationen är forsarna i Gysinge, Testeboån och Billudden. Sen får du inte glömma bort fisket i Gavleån, mitt i centrala Gävle.


 

Gysinge. Foto: Elena Vilhelmsson
Naturskönt i Gysinge.

 

10. Gästrikeleden mot Gysinge
Vandra Gästrikeleden och få massor av nya upplevelser. Närmast stan finns Hemlingby friluftsområde med Hemlingbystugans servering där du kan ladda upp eller vila. Tar du riktning mot Gysinge passerar du Färnebofjärden inklusive Naturum som under sommaren förlagt sin verksamhet utomhus. I Gysinge finns även Centrum för Byggnadsvård, ett brandbilsmuseum, ett café och en restaurang med orangeri samt en lanthandel. Klicka här för att läsa mer om Gästrikeleden.


 

Hitta ut
Samla checkpoints med Hittaut-kartan.

 

11. Hitta ut i Gävles natur
Gör en utflykt och samla checkpoints med hjälp av Hittaut-kartan. Ta dig iväg till fots eller hyr en cykel. Glöm inte att ta med dig take-awayfika från någon av våra lokala aktörer innan du hittar ut. Och tänk på att ta med dig skräpet hem från fikastunden. För allemansrätten gäller alltid att inte störa, inte förstöra - och att göra rätt!


 

Stollgången. Foto: Entré Hofors
Stollgången.

 

12. Grottor och gruvor i Kungsberg och Hofors

Strax utanför Hofors på vägen mot Torsåker hittar du Storberget där man brutit järnmalm sedan medeltiden. Gör gärna ett besök i Stollgången. En av de mest fascinerade sevärdheterna inom Järnriket Gästrikland med en 265 meter lång tunnel som går rakt in i berget. På sommaren genomförs guidade turer. I närheten finns också ett pelargonmuseum och Gammelstilla bruk med sitt whiskydestilleri. Kanotleden Pråmleden passerar Gammelstilla och även Edsken med dess camping. Grottor hittar du i Kungsberg. Branterna, grottan och skogen bjuder på spännande naturupplevelser. Den längsta grottan är 25 meter lång och kallas ”Gillbergs ide”.


 

Lindarnas Gård. Foto Ann-Christine Nyberg
Lindarnas gård

 

13. Ta en tripp i nordvästlig riktning

Följ Testeboån till Ockelbo och Lingbo. Där finner du Wij Trädgårdar och Lindarnas gård. Ta en afternoon tea i stora trädgården hos Lindarnas gård. Där finns äppelträd, köksväxter och blomsterrabatter. Från gårdsplanen bortanför kohagen glittrar sjön Lingan mellan björkarna. Testeboån är klassat som vildlaxområde och har en stor stam av havsöring. Följer du ån vidare så kommer du upp mot lugnet och stillheten i Åmot, där du bor lantligt och äter lokalt hos Stilleben Sweden. Hos Stilleben går du ner i varv och äter gott i vacker natur.


 

Björn. Foto Sara Wennerqvist, Wild Nordic
Nyfikna nallar hos Wild Nordic.

 

14. Björnspaning
Tittut! Hos Wild Nordic får du en riktigt nära och spännande naturupplevelse. Här i Järboskogarna finns chans att se en livs levande björn eller två kika fram. Stanna över natten i Wild Nordics björngömsle.


 

Golf. Foto Högbo Brukshotell
Golf i Högbo Bruk.

 

15. Golfa i Gästrikland

Destinationen Gävle erbjuder flertalet golfbanor inklusive Pay & Play. Hofors golfbana är utsedd till en av Sveriges vackraste golfbanor. Boka ett golfpaket och spela dig runt på banorna i Gävle, Mackmyra, Trebo, Högbo Bruk, Hofors och Älvkarleby.

 

Fler Svemestertips finns på Roadtrip Roulette:  Hitta din oväntade semester i Sverige med Roadtrip Roulette. Upplev Sverige, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Roadtrip Roulette

Hitta din oväntade Sverigesemester på 
roadtrip-roulette.se