Gävle Gästhamn

Weekendresa i Gävle med husbil

Vad är väl en sommar i Sverige utan en weekendresa med husbil? Här har vi samlat våra bästa tips för en riktig svensk semester med husbil. På köpet får du uppleva några av Sveriges bästa sevärdheter under en och samma weekend - de finns så klart i Gävle!

Fredagsmysig start med godsaker och spännande upplevelser vid och på havet

Nu är ni framme! Varmt välkomna till Gävle! Inled helgen i destinationens nordligaste delar. Vi kan rätt och slätt utlova god mat och dryck som inledning och spännande upplevelser i vackra natrur- och kulturreservat när ni spanar ut över havet, eller kanske även ute på.

Först en god glass hos Linas bageri i Bergby

Vad passar väl bättre än att börja med att avnjuta en lokalproducerad glass i solen efter några timmar i husbilen för att resa hit. Passa även på att fylla på fikaförrådet, köp med lite godsaker från bageriet på samma gång.

Axmar bruk – järnbruket vid havet

Åk in på det gamla järnbruket med och följ vägen ner mot havet. Intill havskrogen ligger ställplatserna vackert naturnära. Ta en promenad bland konsten i den engelska parken där Järnrikets grand old lady, Järn-Brita har en egen koja. Handla lokalproducerat och ät en god middag med havet som granne. Bruket har gamla anor att njuta av och nya upplevelser att upptäcka.

Upptäck en fascinerande undervattenvärld – paddla i Axmar Blue Park

Ta en kvällstur i kajak och upplev kulturreservatet via vatten. Under ytan i den steniga och grunda skärgården finns ett helt bibliotek av skeppsvrak från järnbrukets månghundraåriga historia. Det mesta ligger grunt och kan ses från ytan. Håll utkik och njut av den stilla turen.

Kustnära, öppen slättmark och citypuls ger lördagsfeeling

Efter en god natts sömn i egna sängar, kanske ett morgondopp i havet är det dags att ta sig ann dagen. Den kommer bjuda på mer hav, utsikt över grönskande slätter och slutligen delar av stadens mat- och shoppingställen. Allt med korta avstånd.

Bergmans fisk – från hav till bord på udden i Saltharsfjärden

Oj, snacka om tradition, Bergmans fisk är idag inne på den 7 generationens fiskare! Längst ut på udden där bönderna hade sina sjöbodar i slutet av 1800-talet ligger idag den nybyggda restaurangen där ni avnjuter god mat och dryck med en underbar havsutsikt. Känn doften från rökeriet och köp med er färsk fisk eller något annat gott från butiken tätt intill.

Sväng förbi hos Växtzon 4

Kanske fattas det lite blomster i husbilen, i så fall kan ni passa på att köpa en bukett av säsongens blommor eller så kanske ni är sugna på en gofika med närproducerade godsaker. Åk då ut på Valboslätten och kliv rakt in i det stora utbudet av frodiga växter, vackra ting och ljuvliga smaker hos Växtzon 4.

Parkera för natten och shoppa loss i Gävle

Parkera husbilen på ställplatserna längst med Gavleån och gör er redo en tur på stan. Shoppa lokalt mitt i Gävle city, strosa runt och stanna till hos någon av alla uteserveringar för att fylla på med mat och dryck. När ni känner er klara med dagen så finns husbilen bara en kortare promenad bort.

Kaffedoft, kulturupplevelse och skärgårdsbris som avslutning på husbilshelgen

Nu går ni in på upploppet och so avslutande aktiviteter när ni vaknar upp i centrala Gävle kan ni se fram emot en dag med ett lärorikt besök på områdets eget museum och sedan bege er ut på havet för att besöka en idyllisk skärgårdsö. Allt med korta promenadavstånd. Ut och njut av dagen!

En husbil med utsikt över Gavleån mot fina byggnader på andra sidan

God morgon!

God morgon – extra allt mitt i centrala Gävle

Med vacker utsikt från husbilen över Gavleån märks Gävles historia som hamnstad. Rakt över från er plats för natten bland de gamla hamnkvarteren finns även Gevalias kafferosteri. Kanske känner ni doften och vi rekommenderar även att ni har det i kopparna och njuter lite extra av morgonkaffet. Perfekt start på dagen.

Gör ett kulturellt besök på Länsmuseet Gävleborg

Ta en kort morgonpromenad och kliv in i den vackra byggnaden som började byggas 1938. En låda med lite av en tidskapsel murades samtidigt med starten in i grunden till den östra flygeln.
Besök någon av alla utställningar, lär er mer om hur historien händer här, se glasen som dukas fram i Blå hallen på Nobelfesten. Bara för att nämna något. Vad blir din favorit?! Kan du ens välja bara en!

Utforska sommarparadiset Limön – idyllisk skärgårdsö

Lite längre ut längs Gavleån kliver ni ombord på Limöbåten, går ut på soldäck och njuter av oförglömlig utsikt över Gävle skärgård på väg ut mot Limön. På plats på Limön kan ni bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen eller se gamla och nya fyren. För den som är sugen på fika så finns det ett café på ön sommartid. På ön finns det dessutom uthyrningsstugor att boka.