Gävlebocken - Danile Bernstål

Gävlebocken lockade rekordmånga på första advent

Pressrelease 221221

Årets bocksäsong har fått en glimrande start både för Gävlebocken själv och för Gävle. Intresset för bocken i sociala medier har ökat stort och rekordmånga besökte Gävle under första adventshelgen.

- "Det här är väldigt glädjande resultat! Den nya tillfälliga placeringen kan naturligtvis spela in, men bocken har stort värde för Gävle oavsett om han står på Slottstorget eller på Rådhusesplanaden. Gävlebocken betyder mycket för oss som bor i Gävle och för besöksnäringen,"

säger Anna-Karin Niemann, Gävlebockens talesperson.


- "Ja, det här är glädjande för företagare i Gävle! Gävlebocken är riktigt betydelsefull och ger kraft i flera olika branscher. Och mår företagen i Gävle bra, med ökade intäkter och välfärdsskapande, då mår Gävle bra,"

säger Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg.


Under första adventshelgen var det fler besökare än tidigare i Gävle, det syns bland annat i Gävle Citysamverkans mätningar av passeringar i de centrala delarna. Antalet passeringar ökade med 45% om man jämför med förra året. I år passerade 52 000 under första adventshelgen, att jämföra med det senaste rekordåret 2016 när bocken fyllde 50 år. Då passerade 47 000.

- "Julmarknaden varade i två dagar och vi hade även Skyltlördag på söder. Många butiker märkte av att det var mer folk och hade en ökad försäljning. Det var tänkt att julmarknaden skulle stänga klockan 16 men det var så mycket folk på stan så de fick ha öppet längre. Det vi tar med oss till nästa år är att det är viktigt för näringen att vi fortsätter att jobba för att locka besökare till hela Gävle under hela första adventshelgen,"

säger Daniel Swärd, Cityledare Gävle Citysamverkan.


Precis som tidigare år var hotellbeläggningen god under förstaadventshelgen. För Elite Grand hotell blev det dubbelt så bra.

- "Vi blev glatt överraskade när vi insåg att vi dubblerat vår beläggning mellan söndagen och måndagen. När vi frågade gästerna berättade de att de stannade för att vara med på Gävlebockens invigning,"

säger Emma Norelius, hotelldirektör Elite Grand Hotel.

Läs mer och se exempel på det ökade engagemanget: Gävlebocken lockade rekordmånga besökare under första advent – Gävle kommun (gavle.se)

Porträttbild på Anna-Karin Niemann

Anna-Karin Niemann
Gävlebockens presstalesperson, Gävle kommun
Telefon: 070-414 27 07
E-post: [email protected]

Porträtt bild på Eva Cooper

Eva Cooper
Regionchef Företagarna Mellansverige
Telefon: 070-810 17 83
E-post: eva.cooper@foretagarna.se

Gävlebockens kontaktuppgifter

[email protected] 

Gävle kommun kundtjänst 026-17 80 00

Du kan även följa bocken via Instagram och Twitter