Gysinge Herrgård. Foto Johan Tunhult.

Grönskande framtid för Gysinge Herrgård

Under 1800-talet utvecklades Gysinge till det största järnbruket i Gästrikland. Vackra arbetarbostäder i sten från 1860 kantar grusvägarna på området. I dag drivs olika verksamheter i husen och länge ägde PRO brukets stora herrgård, men under hösten 2021 stod det klart att Jula Hotell tar över som fastighetsägare från och med januari 2022.

De nya ägarna spår en grönskande framtid för herrgården, som ligger mitt i Färnebofjärdens nationalpark, fylld av lövskog och älvängar. Delar av den 27 mil långa Gästrikeleden passerar Gysinge och nationalparken, så en vistelse på Gysinge Herrgård kommer naturligt att kretsa kring vandring och naturliv. Man kommer att erbjuda vandringspaket, kurser i hur man vistas i naturen, och matlagning utomhus tillsammans med hotellets kockar.

Höst Gysinge Herrgård

Platsen har möjligheter att påverka människors mående. Förutom övernattning så finns det en makalös natur rakt utanför fönsterkarmen. Dalälven flyter romantiskt förbi huvudhuset där en liten söt brygga tar dig ner mot kvällsdoppet medan solen går ner glittrandes på vattenytan. Med stor trädgård förs tankarna till Jane Austen-land. Bara promenaden mellan husen får dig att sänka axlarna och bara vara. Miljön kommer göra susen, inte bara för alla som arbetar här, utan också för våra gäster.

I herrgården finns 67 hotellrum samt en hotellsvit. Målet är också att återskapa några av herrgårdens tidigare anläggningar. Orangeriet som idag huserar en restaurang var ursprungligen ett växthus, men badhuset från mitten av 1800-talet ska återfå sin ursprungliga funktion. Man planerar utegym, relaxavdelning med badtunnor, och möjlighet att kallbada utomhus under vintern. För att inte nämna café, picknickluncher och grillkvällar vid Dalälven, det välkända vattendraget av vilket Färnebofjärden är en del. Gysinges populära Café Udden ligger ute på udden strax intill Dalälven och Gysingeforsarna.

– En plats för rekreation, nu:et, men också påfyllning med frisk norrlandsluft, aktivitet och god mat. Vi har ju faktiskt en hel nationalpark precis bredvid med milslånga vandringsstigar i ett magiskt älvlandskap.

Krokiga smedjan i Gysinge.

Efter en lång dag på vandring finns det väl inte så mycket som slår en god måltid. I restaurangen som ligger i ett gammalt Orangeri lagas det mat med lokala råvaror och en stor dos kärlek.

Microbryggeriet Gysinge Bryggeri anordnar ölprovning och förser restauranger med lokalproducerad öl. Sammantaget bidrar de olika verksamheterna och den fantastiska naturen till att göra Gysinge till en fantastisk plats som skänker lugn och återhämtning till de gäster som väljer att spendera tid där.

Läs mer om Julas övertagande av Gysinge Herrgård:

https://www.arbetarbladet.se/2022-04-28/anrika-gysinge-herrgard-har-fatt-nya-agare-en-spannande-resa-framfor-oss

https://www.besoksliv.se/nyheter/gysinge-ska-bli-ett-vandringsmecka/