Vatten i vinterlandskap

Gysinge

Norrlands sydligaste utpost bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv. 

Här slutar det uppländska slättlandet och de djupa skogarna tar sin början. Bara några mil norrut reser sig de första bergen. Som ett vitt pärlband ligger det gamla vallonbruket längs med älvstranden.

Ett av Sveriges vackraste bruk ligger längs med Dalälvens forsar. Vattnet virvlar kring de vita byggnaderna sommar som vinter. Isen klarar aldrig av att helt tämja den livliga strömmen. Den djupa skogen skapar en lugn kontrast mot de vilda forsarna. Nationalparken och naturreservatet smyger sig tätt intill de vackra stenhusen.

Inne på bruksområdet är naturen tämjd till en vacker park. Den stora herrgården, uppförd i början av 1800-talet, tronar i mitten. Vit sten möter grönskande växtlighet. I de gamla brukshusen frodas idag nya verksamheter. Hammarslagen har bytts ut mot besökarnas skratt.

I Gysinge behöver du inte välja mellan naturupplevelse, kultur, och god mat. Här finns allt samlat sedan generationer tillbaka. Kombinera gärna en tur i nationalparken med besök i de små butikerna och på någon av Gysinges utställningar.

Gysinge ligger längst Tidernas väg, 272, mellan Uppsala och Sandviken. Området är utnämnt till Biosfärområde av FN-organet Unesco tack vare de höga natur- och kulturvärdena som omringar oss.

Det är nära hit

Stockholm 15 mil
Uppsala 7,5 mil
Gävle 5 mil
Sandviken 5 mil
Avesta 5,5 mil
Falun 8,5 mil

Gysinge bruk

På den gamla fäbodmarken vid forsen Gysingen (den dånande) grundades Gysinge bruk 1668. Till att börja med producerades krigsmateriel till den svenska armén. Malmen hämtades från Dannemora gruvor. Genom att anställa valloner kunde bruket producera stångjärn av hög kvalité. Flera smedjor uppfördes och en av dem står kvar än i dag. I krokiga smedjan hölls SM i smide våren 2012.

Den första herrgården byggdes på 1750-talet. Det var ett gult träslott i karolinsk stil. På taket stod en klockstapel. Den sitter idag på orangeriets tak. I början av 1800-talet brann herrgården ner och klocktornet var det enda som kunde räddas.

Under 1800-talet utvecklades Gysinge bruk till att bli ett av de ledande bruken i landet. Dagens herrgård började byggas 1832. Stenslottet i gustaviansk stil ritades av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell och tog åtta år att bygga. Herrgårdens östra flygel byggdes redan 1775 och hörde tidigare till den gamla herrgården.

För kolkörare och resande uppfördes 1784 Gysinge wärdshus och skjutsstation. 

Under 1800-talet växte en liten by upp på Mattön, strax utanför brukets marker. Här bosatte sig hantverkare, fiskare och andra som inte var direkt anställda av bruket. En stark folkrörelse växte fram bland de friare mattöborna och spåren av tidens frikyrkorörelse kan ses i Mattöns missionshus.

Mot slutet av 1800-talet fick bruket svårare att klara sig ekonomiskt. Brukspatron försökte lösa problemen genom att satsa på ny teknik. År 1900 blev Gysinge först i världen med att tillverka stål i en elektrostålugn. Den Kjellinska ugnen gjorde järnframställningen både enklare och billigare. Ugnen står kvar idag och kan beskådas bredvid Jenny och Mauds brukshandel.

I början av 1900-talet köpte Stora Kopparberg Gysinge Bruk men lade ner det efter några få år. Idag är bruket uppdelat på tre ägare; Jula, Fas Holding AB och Sandvikens kommun.

Färnebofjärdens nationalpark 

Upplev nationalparken till fots, via kanot eller cykel.

Ledskyltar på en stolpe i skogen

Vandra

För den som bara vill ta en kort promenad passar Granön utmärkt. Många arter som inte växer naturligt i området hittar du på den vildvuxna ön. Stigen går längs vattnet över några pittoreska broar och hela rundan är en knapp kilometer. Stanna till vid den gamla eken längst ut på ön. Den sägs ha läkande kraft. Mitt i forsen, tre minuter från bruket, hittar du denna pärla.  Gästrikeleden passerar Gysinge på sin färd mellan Hedesunda och Österfärnebo. Västerut följer du älvstranden genom nationalparken. Efter 6,5 km kommer du till Koversta Gammelby. Här har tiden stått stilla. Byn förblev orörd vid det laga skiftet och därför är Koversta en av få svenska byar som ser ut som de gjorde på 1700-talet.  Gillar du industrihistoria och fin natur är Järnvägsbroarna ett absolut måste när du besöker Gysinge. Bara 600 meter från själva bruket ligger dessa vackra bågbroar som byggdes av Göteborgs Mekaniska år 1900 som en del av järnvägslänken Sala-Gävle. Du går säkert över då det idag finns spång och skyddsräcken.  Dessa broar kan vara starten eller slutet av en fin vandring längs älven på drygt 8 kilometer. Vandringskartor hittar du på naturum, i Brukshandeln eller på Vandrarhemmet.

Fiske i älven i Gysinge

Fiska

Gysinge är välkänt bland fiskare. Öring och harr är de populäraste arterna, men allt fler börjar upptäcka det goda fisket på stor abborre och gädda. Forsarna vid bruket och vid Sevedskvarn erbjuder fiskrika vatten i vackra miljöer. 

Kanot glider fram över stilla vatten en fin höstdag med blå himmel

Kajak & Kanot

Hyr kajak och upptäck området kring Gysinge, eller varför inte få kajaken transporterad till Färnebofjärden, förbi alla forsar.  

Bo i Gysinge

Ät gott i Gysinge

Göra i Gysinge