Tre personer på en bro

Höstweekend - ett äventyr i er egen takt

När luften är så där hög och klar, gör en kort resa från Stockholm och Mälardalen till Gävle och Gästrikland som tar emot er med öppna armar för en helg fylld av höstliga aktiviteter. Allt i er egen takt. Välj pulshöjande eller avkoppling. Eller förresten ni kan välja båda! Ni hinner, utan stress. Gävle och Gästrikland på hösten, nära till ett helt smörgåsbord av upplevelser.

Här startar höstresan – i bruksmiljön Gysinge

Kliv rakt in i helgen med att inleda den och fredagen på det anrika vallonbruket Gysinge bruk bland brusande forsar, magnifikt vattenlandskap och djupa skogar i Färnebofjärdens Nationalpark. Här slutar Upplandsslätten och de norrländska skogarna har sin sydligaste utpost. Det är så speciellt att Unesco har utnämnt området häromkring till Biosfärområde för sina höga kultur- och naturvärden.

Herrgård inbäddad mellan träd precis framför spegelblankt vatten en fin höstdag

Vandra – får dig att sova gott hos Gysinge Herrgård

Bo på Gysinge Herrgård och upplev bruksmiljön under resterande av dagen. Kanske tar ni en kort promenad runt på bruket eller så packar ni ryggsäcken och går ni all in, kanske har ni bokat Höstvandringspaketet som Gysinge Herrgård erbjuder. Vad ni än väljer, be personalen om deras bästa vandringstips. 

Ta första steget

Höstäventyr bland brusande forsar och över stock & sten

God morgon! Ni börjar med frukost på Gysinge Herrgård och kanske ett kallbad i Dalälven i den lugna delen alldeles intill herrgården inför dagen som kommer ta er runt i Gästrikland. Längre in i Järnriket Gästrikland, här har bruksmiljöerna anor från 1600-talet och avger spår än idag, såväl med historia som med nya användningsområden. Det kommer ni märka under dagen.

Interiör med bänkar och hyllor fyllda med påsar, burkar och flaskor

Tips på mysiga aktiviteter i höst – fixa till där hemma

Ta en förmiddagspromenad på området och kika in i någon av butikerna i de gamla brukslängorna, kanske någon heminredningsprodukt får följa med hem?

Låt er inspireras inför en kommande renovering hos Gysinge Centrum för Byggnadsvård.

Kolla in tipsen

Härligt bord med goda drycker och smaskiga grönsaker

Lördagslunch i spännande växthuset

Framåt lunch passar det bra att äta något gott hos Café Haga i Hofors. Caféet ligger i växthuset där det pågår flera test- och utvecklingsprojekt. Just nu testar Högskolan i Gävle en ny växthusteknik som sparar energi här på plats. All denna spännande innovation samsas med caféets godsaker och mysigt häng.

Ta oss dit

MTB cyklist på en skogsstig

Jobbigt, lortigt och magiskt! – Högbo MTB arena.

På väg till Gävle stannar ni till i Högbo Bruk och hoppar upp på cykeln, antingen har ni med egna eller så går det utmärkt att hyra på plats. Å så på med cykelhjälm och ge er ut i terrängen.

Välj någon av alla banor, det finns någon för alla.

Hitta en bana som passar dig

Restaurang med bord och stolar framför en fondvägg

Bo och må bra på hotellet Scandic CH

Lagom möra i benen fortsätter ni resan och väl i Gävle checkar ni in på Scandic CH.

Ladda ur och ladda om med att vila en stund på hotellet inför kvällen, kanske med en tupplur på rummet eller med någon energipåfyllning i hotellets lobby.

Eller varför inte i hotellets relaxavdelning med bastu. 

Ladda om

Restaurang i ett källarvalv

Tända ljus och höstmys när ni käkar middag på Nygatan

Inled lördagskvällen med middag på Restaurang Nygatan. Restaurangen ligger precis bredvid hotellet och lokalerna är mycket anrika. Redan 1922 slogs portarna till en restaurang upp här för första gången, det efter att de som arbetade i hamnen länge krävt det.

Ta plats bland valven och känn av den hundraåriga historien, nu i modernare tappning.

Här är din plats

Mysiga tips att avsluta er höstweekend med

Efter en härligt lång söndagsfrukost avslutar ni helgen med att vara i, och lära er mer om, järnriket Gästrikland. Känn historien under hela den avslutande dagen. Ni inbjuds till att ta del av vackra omgivningar, god mat och lärorika upplevelser. Ni lättar på locket och är sedan varmt välkomna att återkomma och upptäcka ännu mer.

Stor röd tegelbyggnad bakom gröna träd

Låt er inspireras och hänföras hos Länsmuseet Gävleborg

Kliv in i den vackra byggnaden som började byggas 1938. En låda med lite av en tidskapsel murades samtidigt med starten in i grunden till den östra flygeln.
Besök någon av alla utställningar, lär er mer om hur historien händer här, se glasen som dukas fram i Blå hallen på Nobelfesten. Bara för att nämna något. Vad blir din favorit?! Kan du ens välja bara en!

Välj en favorit

Kantarelltoast med lingon fin upplagt på en tallrik i gammal stil

Avsluta helgen i Prins Daniels vackra hembygd

Prins Daniel är en av våra mest kända gästrikar. Njut av hans hembygd Ockelbo innan avfärd. Här bjuds du på läcker, variationsrik och hälsosam lunch med vackra vyer på Restaurang Sjöbacken.

Missa heller inte Ockelbos fascinerande industriarv i form av Wij Valsverk, ett av Sveriges bäst bevarande och mest intakta i sitt slag.

Må som en prins