Sätragårdens-förskola

Julteckningar som värmer

Barnens teckningar sprider julstämning. Gävle kommun har tagit initiativ till att sprida glädje och värme över generationsgränserna i kommunens verksamheter. I november fick barnen på flera förskolor, som ligger i anslutning till äldreboenden, ett brev från Gävlebocken. På vykortet fanns en önskan om värmande teckningar som skulle kunna sprida julstämning på vård- och omsorgsboenden.

Att Gävlebocken attackerades är både sorgligt och hemskt. Men vi är glada över att bocken hann bidra till att sprida glädje. Genom det här initiativet fick barn inom kommunen vara med och sätta guldkant på julfirandet vid våra boenden, säger Gävlebockens talesperson Rebecca Steiner. Initiativet att rita teckningar som sedan skulle komma andra till glädje togs emot med öppna armar av förskolorna.

Barnens lust att skapa, måla och rita är stor del i utvecklingen av de estetiska förmågorna. Barnen tyckte verkligen om att få hjälpa Gävlebocken och det blev många fina samtal kring det och kring julen, säger AnnaCarin Fasting, ateljerista på Sätragårdens förskola. Under vecka 50 levererades barnens teckningar till samtliga vård- och omsorgsboenden, både i kommunal och privat regi.

De boende blev jätteglada över de fina teckningarna. Detta ledde i sin tur till att jag fick ett förslag om att vi skulle teckna under vår julaktivitet på fredag. Jättefint hur man kan inspirera varandra över generationsgränserna, säger Maria Rask, kultursamordnare vid Forellplans vård- och omsorgsboende.

Initiativet har varit ett samarbete mellan olika sektorer inom Gävle kommun. I filmen kan du se hur barnen vid förskolan Sätragården ritar teckningar, och hur några av kunderna på Forellplan reagerar när de får ta del av bilderna.