Cykling på Mountainbike genom skogen. Foto Daniel Bernstål.

En tur på mountainbike i Gästrikland

Dan Dannberg driver STF Jädraås Herrgård i Jädraås utanför Sandviken. Läs mer om hans tankar kring sin absoluta favoritaktivitet: MTB-cykling i Gästrikland.

Dan Dannberg med cykel i skogen bredvid skyltar för cykelleder.

Det finns så otroligt mycket positivt att säga om MTB-scenen i Gästrikland! För att lyfta tre unika punkter som drar cyklister från hela landet så skulle jag vilja peka ut:

  • Det breda utbudet av olika typer av cykling - från byggda slingor i Högbo, till härlig utförsåkning på Kungsbergets flowleder, till magisk stigcykling på naturstigar i Jädraås.
  • Närheten mellan destinationerna, som dessutom knyts samman av transitleder vilket möjliggör att man enkelt och smidigt kan cykla på olika arenor alla veckans dagar om man så vill.
  • Den vilda, vackra och varierade naturen som erbjuder upplevelser utöver det vanliga och mitt i allt detta så finns välgjorda, välskyltade och välunderhållna MTB-slingor - kan det bli bättre?

Under de senaste åren har Gästrikland som helhet tagit enormt stora och viktiga steg mot att bli en av Sveriges främsta MTB-destinationer. Detta tack vare projektet Biking Gästrikland som pågått i snart tre år, där flera viktiga aktörer inom cykling samarbetat.

Extra roligt är det att fler nya cykeldestinationer dyker upp i rask takt såsom Järbo, Storvik, Hofors och Åmot för att nämna några - alla lätt tillgängliga en kort sträcka ifrån varandra.

Jag har själv cyklat MTB i Gästrikland i snart trettio år och under denna tid har jag samlat på mig massor av fina upplevelser och minnen. Ändå så blir jag glad som ett barn på julafton när jag hittar en ny stig jag aldrig provat och den härliga känslan av att nästan var ett med naturen infinner sig och skapar ett stort välbehag. På Jädraås Bike Arena, där jag ansvarat för cykelslingornas utformning, så infann sig denna känsla vid ett flertal tillfällen och jag hoppas kunna få dela denna känsla med andra.

Några tips på slingor i Jädraås som ger denna känsla är Gamlis och Hedis - och kom ihåg; cykla inte för fort utan njut av upplevelsen, ta med en lätt ryggsäck med gofika för det finns underbara platser att rasta på och inte minst - visa hänsyn mot andra såsom vandrare, ryttare, andra cyklister och så klart mot naturen själv.

Det finns massor med fantastiska MTB-upplevelser i Gästrikland, och ändå är vi bara i början på vår resa!

Fem favoriter