Gävlebocken - Danile Bernstål

Olympiska guldmedaljören Sara McManus inviger årets Gävlebock

Pressrelease 221107

Nu är det klart att curlingspelaren, Gävlebon och olympiska guldmedaljören Sara McManus inviger Gävlebocken i år. Eftersom årets julbock har en ny tillfällig placering flyttas invigningen till Stortorget i Gävle.

Under invigningen kommer bland annat Wiktoria Johansson och Chris Kläfford att uppträda. Wiktoria har medverkat i Melodifesivalen vid flera tillfällen och Chris har gjort sig ett namn både i Sverige och USA.

- "Vi hoppas att programmet har något för alla och att det kommer att locka både Gävlebor och besökare till vårt firande i stan. Självklart invigs bocken den första advent, helt enligt tradition. Näringslivet har haft önskemål om att bättre matcha öppettiderna i centrum, därför har vi i år flyttat fram tiden för invigningen till klockan 16.00,"

säger Gävlebockens talesperson Anna-Karin Niemann. 

Bockinvigning på Stortorget 

Det är ett historiskt år för världens största halmbock som för första gången på 56 år får en tillfällig ny placering i Gävle. Under bygget av Agnes kulturhus får Gävlebocken stoltsera på Rådhusesplanaden i centrala Gävle. Gävlebockens invigning flyttas därmed från Slottstorget till Stortorget. 

- "Gävlebocken börjar monteras på Rådhusesplanaden torsdagen den 24 november och är klar på fredag eftermiddag den 25 november. Vi hoppas att vår fina och ståtliga julbock ska trivas på sin nya tillfälliga plats och att många kommer till invigningen. Varmt välkomna till Gävle till första advent!"

säger Anna-Karin Niemann

Julen börjar i Gävle

Utöver invigningsprogrammet blir det julmarknad längs Drottninggatans östra del och invigning av Pepparkakshuset på Länsmuseet Gävleborg. Järnvägsmuseet kör i år Pepparkakståget från Bollnäs, timmarna innan invigningen drar igång kan Gävlebor och besökare uppleva tåget på Gävle centralstation. Precis som tidigare år blir det Julkul i Slottsparken för barnen klockan 13.00-16.00 på första advent.  

Hela programmet

Scenprogram 27 november kl 16.00 

 

Invigare av Gävlebocken 2022 

OS-medaljören och gävlebon Sara McManus har en gedigen meritlista tillsammans med sitt curlinglag. Tillsammans har de tagit OS-guld, VM-silver, EM-guld och EM-silver. Sara kommer att berätta om kommande Curling-VM i Sandviken 2023 när hon inviger årets upplaga av Gävlebocken.

Konferencier

Magnus Carlsson 

Magnus är skåningen som blev stockholmare och sedan Gävlebo. De senaste åren har han lett Pridestudion vid Gävle Pride, och har producerat julshowen Christmas Spectacular på Söders Källa. Magnus hörs även i Utmanarpodden och gör parodier av kända kvinnor på Instagram. 

Artister 

Wiktoria Johansson 

Wiktoria har medverkat i Melodifesivalen vid flera tillfällen. Hon har även hunnit medverka i Diggiloo, Doobidoo samt julshow.   

Chris Kläfford 

Chris är kanske mest känd för att ha vunnit Idol Sverige 2017, och han har även medverkat i America’s got talent. Chris bjuder bland annat på en helt ny jullåt.

Gävlebockens kontaktuppgifter

[email protected] 

Gävle kommun kundtjänst 026-17 80 00

Du kan även följa bocken via Instagram och Twitter