Kille i skogen som plockar lingon

Tips på höstutflykter i Gästrikland

Njut av vårt Gästrikland i höstskrud! Här kommer några av de bästa Gästriketipsen för fantastiska upplevelser med dina nära och kära.

Utsikt Rönnåsen

1. Rönnåsen är toppen!

Utanför Ockelbo, 270 meter över havet, har du möjligheten att se en underbar utsikt över norra Gästrikland från Rönnåsens topp. Vyn är fantastisk och nedanför breder landskapet ut sig med skog, vidsträckta fält, åar och sjöar. Vid klart väder ser du havet vid horisonten!

Området är en perfekt utflyktsplats för både stora och små. Den barnvänliga Mullestigen riktar uppmärksamheten mot djur och natur med sina små figurer och klurigheter. Från Mullestigen kan man vandra ut till klapperstensfältet där det finns en tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform. Här finns också en äventyrsstig för barn i anslutning till den stora parkeringen som ligger vid skidliften.

Våra tips:

  • Varm dryck och god matsäck säkrar upplevelsen.
  • En par vackra mobilbilder förevigar upplevelsen.
  • Att stanna upp och stillsamt njuta maximerar upplevelsen.

ronnasen.se

Vi ses på toppen!


Vindskydd i Färnebofjärdens Nationalpark

2. Höstvandra i Färnebofjärdens Nationalpark

Upplev ett unikt älvlandskap klätt i eleganta höstfärger vid nedre Dalälven. Fjärden rymmer ett myller av liv i en härlig blandning av vackra miljöer. Gammal granskog, lövskog, älvängar, sandig tallmark och det unika älvlandskapet ger dig som besökare oförglömliga naturupplevelser.

I Färnebofjärdens nationalpark finns en sträcka som är anpassad för barnvagn, rullstol, rullator och permobil. Den startar vid nationalparkens huvudentré. Den är cirka 400 meter lång och slutar med en bred trätrottoar över en älväng. Utmed den sträckan får man uppleva de allra vackraste delarna av nationalparken och de allra flesta naturtyper Färnebofjärden har att erbjuda.

Vill du sätta extra guldkant på din tillvaro så kan du boka in dig på ett av Gysinge Herrgårds vandringspaket.

Våra tips:

  • Kläder efter väder, en varm vandrare är en glad vandrare.
  • Med en kikare kommer du närmare djuren och naturen.
  • Ta med en vän, såna här upplevelser är värda att delas.

Vi ses i Österfärnebo!

sverigesnationalparker.se/farnebofjarden

gysingeherrgard.se/paket-2


 

Äppelpaj med vaniljsås Gävle fotostudio

3. Bästa matupplevelserna - smaka på Gästrikland

I hösttider finns många chanser att njuta av godsaker från vårt landskap. Besök någon av alla marknader som arrangeras, bland annat Bondens Egen Marknad varje lördag på Stortorget i Gävle eller skördemarknader i Högbo och Gysinge. På Kajsas Gröna i Valbo är det inte bara närproducerat utan till och med härproducerat som erbjuds. Handla gott i självhjälpsbutiken precis vid grönsaksåkern. Matstaden Gävle har också mycket att bjuda på med en uppsjö av mysiga fik och restauranger. Den flerfaldigt prisbelönta restaurangen Matildas omnämns bland annat i White Guide och har en väl beryktad maträtt som sticker ut på menyn. Vad den består av? Blodpudding med saltat confiterat gårdsfläsk. Smaklig spis!

Våra tips:

  • Skippa frukosten hemma och ta en brunch på stan, t. ex. på Konditori Lido eller Epí
  • Ta dig tid att njuta länge på caféet eller restaurangen för den ultimata upplevelsen
  • Glöm inte mysdressen för att kunna pusta ut på hotellrummet med en välfylld mage

Hitta fler mattips här eller läs om Gästriklands historiska matkultur här.


Utsikt från Gråberget över havet

4. Vandra längs Gävles kust

Strosa hela eller delar av Norrlandets kustled, en vandringsled strax nordöst om centrala Gävle. Gör det som passar dig bäst för dagen. Missa inte sträckan förbi Gråberget med sin magiska utsikt.

I det vackra gamla fiskeläget Bönan går fisketraditionerna långt tillbaka i tiden, kanske kan du köpa med dig ett kast böckling från någon av rökerierna i området? Nu på hösten finns också goda chanser att springa på något av de stora havtornsbestånd som finns längsmed Gästrikekusten. Havtornet som växer på de taggiga buskarna är Nordens eget superbär och i jämförelse med apelsin sägs de vara 6 gånger så rika på C-vitamin.

Fika, brunch, lättare måltider eller middag finns om helgerna på Skärgårdskrogen Utvalnäs och Böna Café. Eller varför inte köpa med sig något gott i centrala Gävle på vägen ut? Buss 95 trafikerar området och gör det enkelt att resa hållbart. En lämplig hållplats att kliva av vid och starta sin vandring är Engeltofta.

Våra tips:

  • Ta en fikapaus vid Marskärsudden – mysig plats med vindskydd och vacker utsikt över havet
  • Planera in din utflykt under helgen och passa på att besöka någon av de helgöppna restaurangerna
  • Fira med något gott när du tagit er upp på Gråberget och missa inte att föreviga utsikten. Perfekt insta-moment!

För att läsa mer om Norrlandets kustled, klicka här.


Vybild över Gavleån och Länsmuseet

5. Upptäck arkitekturen och kulturen  i Gävle

Utan Gavleån, inget Gävle. Där det en gång for båtar och var en livlig hamn ligger nu flera palatsliknande byggnader på rad. Längs med årummet finns idag två museer, en konsthall, ett konserthus och om ett par år även ett alldeles nytt kulturhus, Agnes Kulturhus.

Många byggnader längs med Gavleån är arkitektoniska pärlor och själva årummet är ett park- och promenadområde med rötter i 1800-talet. Under hösten 2022 lyfts detta fantastiska kulturarv i en ny promenadbroschyr: ”Årummet i Gävle. Med broschyren ges du möjlighet att upptäcka och ta en promenad längs med Gävles årum. Broschyren är kostnadsfri och finnas tillgänglig på flera ställen i staden.

Våra tips:

  • Länsmuseet Gävleborg har alltid nya och spännande utställningar. Just nu: ”Fiskare – finns det en framtid?”
  • Ta en titt i evenemangskalendern och planera din vistelse utifrån när favoritartisten kommer till stan
  • Vid Gavleån finns inte bara kulturupplevelser utan också bra fiske. Glöm inte fiskespöt! Fiskekort fixar du gratis via den här länken.

 


Paprika i ett växthus

6. Fly hösten in i grönskan!

Vid Hagaparken i Hofors finns två stora växthus fyllda av blommor, frukt och grönsaker och forskning genom flera klimatsatsningar. Här ryms också det nyöppnade Café Haga. Här kan du gömma dig i grönska med en varm dryck när hösten känns extra ruggig utanför.

De mörka träslagen i bordskivorna, mysiga sittplatserna med industriell stil blandas med bananplantor och annan växtlighet som sätter en unik prägel på caféet. Upplevelsen av att nästan vara ute, fast man är inne är mycket speciell.

Caféet erbjuder såväl luncher som fika och ordnar after work för dig som vill runda av arbetsdagen med några kollegor. Läs och se med på @cafehagaihofors på Instagram.

Våra tips:

  • Atmosfären blir ännu starkare en grå och regnig dag.
  • Luncha med en vän det var längesen du såg.
  • Missa inte cheesecaken med passionsfrukt.

Vi ses under bananträden!