Downhillcykling i Kungsberget.

Sara Hector

Sara Hector är den alpina skidåkaren och OS-guldmedaljören från Sandviken som alltid håller sitt Gästrikland närmast hjärtat. Här delar hon med sig av sina smultronställen och förklarar varför just Gästrikland är en fantastiskt unik plats på jorden.

varagastrikar_sarahector - Foto- Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

- Allt är så nära! Det finns så många valmöjligheter på korta avstånd, många platser kan man till och med cykla till. Jag har varit på många platser i världen men det är just närheten jag uppskattar så mycket, Gästrikland är alldeles lagom stort.

Dessutom är det en av få platser i världen som har både en bra vinter och sommar. Det gör att det finns så många bra aktiviteter att sysselsätta sig med och att aktiviteterna varierar över årstiderna. Som alpin skidåkare nämner Sara naturligtvis först och främst skidorten Kungsberget. I Högbo finns bra längdskidåkning. På sommaren lockar havet utanför Gävle; man kan segla, paddla och bada. Det finns också många sjöar i resten av landskapet så man har nära till vatten var man än bor.

- Det är verkligen unikt, att man har vatten och naturen så nära. Och naturen som bjuder in till många aktiviteter. Jag känner verkligen att jag är uppvuxen med fyra olika årstider.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kungsberget är favoriten också när Sara reflekterar över vad andra absolut inte får missa när de besöker Gästrikland.

- Även på sommaren väljer jag Kungsberget, där finns inte bara fantastisk skidåkning utan också roliga cykelleder. Men Högbo bruk är en stark tvåa. Speciellt om man har barn med sig är Högbo en succé med roliga aktiviteter för hela familjen; där finns en höghöjdsbana, man kan klappa djur, spela golf, bada och mycket mer. Man kan vara där många somrar utan att tröttna!

Cykling och bad i skogssjö. Foto Daniel Bernstål.

Under uppväxten i Sandviken hann Sara hitta många favoritplatser där hon kunde lägga grunden för den träning som senare skulle göra henne till OS-stjärna. I Gästrikland kan hon njuta och träna både ensam och tillsammans med andra:

- Jag tränar väldigt mycket själv. Och det finns många fina ställen som jag gillar att träna på. I skogarna runt Högbo har jag tränat mycket cykling och löpning. Sånt är härligt att göra själv, men går också bra med andra såklart. Men när jag tränar styrka tycker jag det är viktigt att hitta en stark gemenskap, och det har jag verkligen haft hemma där jag alltid känner mig välkommen. Sandvikens Atletklubb ska verkligen ha ett hedersomnämnande i det fallet, de har tagit väl hand om både mig och min pappa. Jag har byggt starka band till alla jag tränat med under åren, det är så emotionellt att hålla på med idrott och jag uppskattar verkligen det här med att alla känner alla i föreningarna på hemmaplan.

När hon är tillsammans med sina vänner på hemmaplan passar de gärna på att hitta på utomhusaktiviteter så som att paddla kajak eller kanot, plocka svamp, åka skidor utför eller på längden.

- Eftersom jag är uppvuxen i Sandviken så kommer alla fina naturupplevelser där ofta först till hands. Men det finns så mycket roligt att se och göra i hela landskapet! Storsjön, havet, berg, sjöar. Många olika typer av cykelleder. Och vill man ha mer kultur är Gävles kulturutbud fantastiskt och dit är det nära.

 

Tips: Missa inte Saras sommarprat i Sveriges Radio. Det finns tillgängligt från den 14 juli  https://sverigesradio.se/avsnitt/sara-hector-sommarprat-2022

Saras favoritplatser