Den runda byggnaden Gävle konserthus med vatten och statyerna Milles änglar i förgrunden en höstdag.

Gävle Konserthus

Konserthuset är spelplats för vitt skilda musikupplevelser - från mongoliska strupsångare via Gävle Symfoniorkester till körmusik och rockband. I konserthuset finns även konferensutrymmen, café, barer och en restaurang. Gävle Konserthus invigdes i januari 1998 och är ritat av arkitekten Bo Karlberg. Konserhuset ligger på platsen där badhuset Strömbadet tidigare låg, och före det Rettigs barnhem.

Ett mästerverk

gevaliasalen Gävle konserthus - Foto Gävle konserthus

Akustik

Gevaliasalen bygger på ett koncept som i hög grad avviker från den gamla klassiska långsmala skolådeformen. Den är ellipsformad och har en generös, fyllig och varm klang.

En stor fördel med salen är att den erbjuder stor flexibiltet och fina möjligheter att fintrimma akustiken. Det reflekterande skärmtaket över scenen kan mycket enkelt ställas om, men även relativt enkelt förändras. Taket är utformat så att en del av ljudet läcker upp mellan reflektorerna och ger bidrag till klangen. Den reflekterande delen ökar tydligheten och hörbarheten för såväl publik som musiker på podiet. Möjlighet att variera efterklangen görs med hjälp av textiler som kan sänkas ned eller dras fram.

Salen fungerar mycket bra för såväl symfonisk som populärmusik.

konserthuset - Foto Gävle Konserthus

Arkitektur

Naturen runt omkring Gävle Konserthus hade ett stort inflytande och var en inspirationskälla för arkiktekten Bo Karlberg.

Huset är beläget vid Gavleåns forsar och fasaden är klädd i blank djupblå klinker. Under ett stort baldakintak välkomnas besökaren av en utrullad granitmatta. De interiöra väggarna och golvet ser lika ut men i realiteten är golvet vit finsågad grekisk kalksten medan väggarna består av infärgade betongelement. Den vita färgen och de vackra materialen är grunden i husets strama interiöra elegans. Foajén sträcker ut sig i en gallerigång med biljettkassa, garderob och den mindre konsertsalen, Bo Linde-salen.Som fond ligger två stora burspråk riktade mot Gavleån och Stadsträdgården. Längst in i huset ligger restaurang och den stora konsertsalen, Gevaliasalen.

Vill ni veta mer, boka en visning i Gävle Konserthus på 026-172906 eller
[email protected].

Aktuella konserter

Sök i vårt kalendarium. Ange bara datum eller datumintervall så hittar du våra konserter just när du vill besöka Gävle Konserthus.