Gävlebocken upplyst i vintermörkret

Gävlebockens filmer

Tidigare års invigningar

2022

2021

2020

2017

Gävlebockens fans & vänner

Stig Gavlén

Bockens äldsta vänner

Det var på Café Lido den började, historien om Gävlebocken - världens största och kändaste halmbock. Möt skaparen Stig Gavlén och bockbyggarna som redan 1966 byggde det allra allra första exemplaret.

Träffa Stig Gavlén

 

Gävlebockens fans

Gävlebockens fans

"We're in the land of Christmas". John, Aileen, Mary-Anne och Tim tillhör den stora beundrarskaran som följer Gävlebocken via webbkameran varje år. Förra året reste de alla långväga från USA för att uppleva Gävlebocken och fira julen. 

Träffa fansen

VIP Fest Bocken - Vimeo

Vipfest - Gävlebocken

Gävlebockens nära och kära samlas till 50-års kalaset av världens största och kändaste halmbock. Vi hyllar vår superstjärna och får en chans att dela med oss av detta med våra vänner. Gävlebocken skapar minnen som varar för evigt.

Vipvisning

Backa bocken - Vimeo

Backa bocken

Bocken har betydelse, det skulle vara jättetrevligt om den fick stå kvar. Vi har en webbkamera och så länge bocken står på plats så sänder den över hela världen. Men när bocken inte står släcks webbkameran ner. Ja, så här låter några röster.

Backa bocken

Så här byggs Gävlebocken - se filmerna

Med handkraft läggs halmstrå för halmstrå samman och förvandlar ett träskelett till en gyllengul julbock. Följ byggandet från 12 000 knutar och 1200 löpmeter virke till en ståtlig halmbock som blivit en julsymbol över hela världen.

En serie i tre delar.