Tjej på längdskidor med hund i koppel

Tjej på längdskidor med hund i koppel

Person som springer i motionsspår i Hemlingby.

Person som springer i motionsspår i Hemlingby.

Person som tränar i Hemlingby friluftsområdes utegym

Person som tränar i Hemlingby friluftsområdes utegym

Skylt med beskrivande text och skyltar på träd längs med naturstigen i Hemlingby

Skylt med beskrivande text och skyltar på träd längs med naturstigen i Hemlingby

Hemlingbybacken snowpark vinter

Hemlingbybacken snowpark vinter

Fika vid rastplats Mulleskogen

Fika vid rastplats Mulleskogen

Rastplats Mulleskogen Hemlingby friluftsområde

Rastplats Mulleskogen Hemlingby friluftsområde

Hemlingby friluftsområde

Välkommen till en grön oas i Gävle, som på vintern är vit! Hemlingby friluftsområde är Gävles största rekreationsområde och är beläget i ett stort naturreservat drygt tre kilometer söder om Gävle centrum. Här finner du bland annat Hemlingbybacken med snowpark, motionsspår och skidspår i olika längder, ett mountainbikespår, grillplatser, raststugor, teambanor, en naturstig och Hemlingbystugan med restaurang och café.

Information

I Hemlingby friluftsområde finns alla möjligheter för en aktiv fritid och här finns ett brett utbud av aktiviteter, för stora och små.

För dig som vill gå en promenad, springa en runda eller bara strosa runt finns det flera motionsspår i olika längder att välja mellan och en naturstig. Motionsspåren och naturstigen löper genom olika naturmiljöer, där det finns alltifrån djupskog till örtängar och öppna landskap. Under vinterhalvåret finns det även skidspår i området.

Är du mer intresserad av ett svettigare träningspass finns det vid spårcentralen ett utegym med träningsutrustning för hela kroppen. I området finns också en träningsrunda, Hemlingbyrundan, för alla åldrar som löper längs med 2 km spåret och är utrustad med tio olika stationer där du som besökare får träna kroppen med hjälp av en bänk och den egna kroppen.

I Hemlingby friluftsområde finns också aktiviteter för den mer äventyrslystna. Här kan du under sommarhalvåret testa cykling i Hemlingbys MTB- teknikbana, utmana vännerna i områdets teambanor eller under vinterhalvåret känna adrenalinet när du åker utför i Hemlingbybacken med snowpark.

För barnen finns bland annat storskogen, inte nudda mark, pulkabacke, skidspår och skridskobana.
Här finns också dölehästen Snärten som erbjuder åkturer med häst och vagn. Snärten utför också arbete i Hemlingby, till exempel med att köra ut ved till grillplatserna. I området finns även andra djur som du kan bekanta dig med som kaniner, höns och får.

För dig som är sugen på något gott finns Hemlingbystugans restaurang och café. Här kan du både äta och fika. På vardagarna serveras lunch och övrig tid går det att köpa fika, mackor och sallad. I Hemlingbystugan kan du också träna, basta och ha möten eller konferenser. Här finns också ett visst utbud av fritidsutrustning som besökare kan låna gratis.

Speciella behov
Handikappanpassat Husdjur tillåtna Barnvänligt
Faciliteter
Restaurang WC
Område
Naturnära Skogsmiljö
Säsong
Året runt
Kontaktuppgifter

Vägbeskrivning

Hemlingby friluftsområde ligger drygt tre kilometer söder om Gävle centrum och du tar dig enklast hit med cykel eller bil. Det finns tre avgiftsfria parkeringar i anslutning till friluftsområdet. Cykla Från Gävle centrums södra del och från Hemlingby köpstad finns cykelvägar för dig som ska cykla till Hemlingby friluftsområde. Åka buss Linje 17 trafikerar sträckan från centrum (Rådhuset) till Hemlingbystugan. Första bussen avgår från centrum klockan 09:00 och sista bussen avgår från Hemlingbystugan klockan 13:45. Åker du med stadsbussarna övrig tid är Hemlingby köpstad närmsta hållplats, linje 4 och 14 går dit. Från hållplatsen till friluftsområdet är det drygt en kilometer att gå. Det finns också möjlighet att hoppa av linje 3 i Hemsta med en sträcka på knappt två kilometer att gå upp till filuftsområdet. Åka bil Med bil kör du söderut på Södra Kungsvägen förbi Söderbågen innan du tar in på Hemlingbyvägen och följer den genom stadsdelen Hemlinby och uppför Hemlingbyberget. Parkering Det finns tre avgiftsfria parkeringar i Hemlingby friluftsområde. Två som du når när du åker via Hemlingbyvägen in i området. Den ena ligger före områdets mitt i anslutning till motionsspåren. Den andra ligger vid vägens slut uppe på Hemlingbyberget i anslutning till Hemlingbybacken, Hemlingbystugan och spårcentralen. Den tredje parkeringen ligger nedanför Hemlingbybacken och kan nås via Fridalsvägen.