Liten gata med mycket snö som går mellan röda hus en vinterkväll

Julen börjar med Julweekend i Gävle

Lika självklart som det är dags att tända första ljuset i adventsljusstaken är det dags för Gävlebockens invigning och hela julen börjar i Gävle denna första adventshelg!
Varmt välkomna till vår julstad, vi dukar upp ett helt smörgåsbord av aktiviteter som fyller hela helgen med hjärtvärmande, juliga och actionfyllda upplevelser. 

Välkomna att uppleva julen och promenera förbi hos Gävlebocken

Gävle håller andan och förväntan ligger i luften. Denna fredag kammas Gävlebockens skägg och ljusen tänds i hornen. Ta en kvällspromenad förbi och titta till honom i Rådhusesplanaden intill Rådhustorget under vägen till eller från middagen på kvällens restaurang. Fredagsmyset når en ny nivå.

Hotelllobby med bord stolar, kamin och en fondvägg med ett konstverk

Sov gott på Scandic CH hela er julweekend

Välkomna till Gävle! Kanske kommer ni med tåg, i så fall går ni till Scandic CH på några minuter, ett mysigt hotell alldeles intill Gävle Central. Här bor ni i händelsernas centrum med mycket korta avstånd till alla helgens aktiviteter.

Ta oss dit

Sallad, ugnspotatis och en raw steak upplagd på planka

Rykig, stekig middag på Blackstone Steakhouse

Mat det sprakar om. Av värme, passion och smak – ni kommer vara högst delaktiga! För att inte tala om desserterna! Kanske ni hittar någon ny favorit. Här inleder ni kvällen innan ni tar er vidare ut i den gnistrande fredagskvällen.

Ta oss dit

70 kg pepparkaksdeg, cellfies och gnistrande skridskoskär

God morgon! Välkomna till en dag fylld av fina, juliga, känslosamma och adrenalinstinna upplevelser när Gävle bjuder in er att njuta av hela känsloregistret. Vi blandar helt oblygt kultur, mathantverk, historia och sport. Allt är framdukat och inbäddat i en varm julstämning.

Erik Olof Wiklunds pepparkakshus, detaljer från fönster och hela huset i ett fotomontage.

Hitta julkänslan med Pepparkakshuset hos Länsmuseet Gävleborg

Ni kommer känna doften redan innan ni kliver in i den vackra byggnaden som började byggas 1938, men ni kommer inte att få smaka, bara hänföras av det fantastiska bygget av sisådär 70 kg deg och en massa kristyr! Varje år designas ett nytt pepparkakshus och det är ett omåttligt populärt besöksmål. Julstämningen tjongar liksom till i magen av denna ögonfröjd!

Världens största?

Kvinna med en läskig mask över huvudet

Fånga den viktiga historien hos Sveriges Fängelsemuseum

Låt er beröras och uppröras av historien, ta del av hur man levde i fångenskap förr i tiden. Historien kommer nära och det kan vara extra skönt att hålla någon i handen. Det gamla cellfängelset är också perfekt för en ”Cellfie”. Promenera sedan till något café, smält er upplevelse och känn tacksamhet för julkänslan. 

Ta oss dit

Folk på en skridskobana utanför ett palatsliknande byggnad

Skridskor på Rådhustorget

Knyt skridskorna och glid ut på den nyspolade isbanan mitt emot Gävlebocken. Gävles egen variant av den på Rockefeller Center bjuder in till isdans eller en och annan piruett. Hur ni än tar er ann den, njut av omgivningarna som inledning på kvällen.

 Glid hit

Gävlebockens invigning – dagen är här!

Gävlebockens, en julsymbol över hela världen, invigningsdag är här. Det känns högtidligt och hela dagen fram till att det är dags finns massor av aktiviteter att bygga upp förväntan med. Allt är roligt, spännande och juligt. Låt er dras med i stämningen.

Tåg målat som ett pepparkakståg i skymningen

Häng med på ett juligt tågäventyr – åk Pepparkakståget

Det helt unika Pepparkakståget går i år från Dalarna, det går att åka sträckan Falun - Gävle. Resan är en enkel resa från Falun till Gävle, med på- och avstigning längs sträckan. Ombord skriver du din önskelista till tomten som postas i en gammaldags postsäck. Njut av fika i den julpyntade kafévagnen. 

Till tåget

Människor utomhus vid några tält

Julkul i Slottsparken -julmarknader i city  

Plocka fram barnet i dig och njut av allt som händer under Julkul i Slottsparken, under detta familjeevenemang. Lekar och tävlingar blandas med möjlighet att fika och spisa julmusik. En perfekt uppladdning för alla åldrar inför invigningen av Gävlebocken! 

Julkul 

Gävlebocken från Rådhuset

Invigning av Gävlebocken – magisk avslutning på er julweekend

Välkomna att uppleva Gävlebockens invigning på plats, denna jultradition. Omfamna upplevelsen och häng med i ”vant-klapp-applåderna” när ni är del av denna hejdundrande julshow med Gävlebocken i centrum, det är ren magi! När invigningen är över står det helt klart  - Julen börjar i Gävle!

Till festen