staty står mitt i rummet med tavlor på väggarna

Kulturweekend i Gävle

Längtar du efter en kulturell helg fylld av historia, konst och god mat? Då är en resa till en bruksort ett perfekt alternativ. Här finns ofta välbevarade industrimiljöer, intressanta museer och ett rikt kulturliv. Detta är bara ett förslag, såklart. Du kan anpassa helgen efter dina egna intressen och önskemål. Men oavsett vad du väljer att göra så kommer du garanterat att få en kulturfylld och inspirerande weekend. 

En bra start på en kul tur

En bra start på en kulturweekend i Gävle är att njuta av en god måltid och en utsökt whisky i en vacker miljö med utsikt över Gävleån. Efteråt kan du besöka destilleriet och lära dig mer om whiskytillverkningen. Nu har du kraft och energi för att upptäcka Gävle. Avsluta dagen med en natt god sömn.

God mat fint upplagt

Unika smakupplevelser

Inta en god måltid och en utsökt whisky. Menyn bygger på en symbios mellan mat och dryck, där smakkombinationerna står i fokus. Restaurangen ligger i Mackmyra Whiskyby, en vacker miljö med utsikt över Gävleån. Här kan du också besöka destilleriet och lära dig mer om whiskytillverkningen.

Mackmyra Bar & Bistro

Höstsol lyser på stor herrgårdsliknande byggnad

Upptäck Gävle på egen hand

En stadsvandring på egen hand är ett perfekt sätt att utforska Gävle. Du kan gå i din egen takt och stanna till när du vill. Ta dig tid att njuta av stadens atmosfär och upptäck nya saker. Så packa ner bekväma skor och ge dig ut på upptäcktsfärd! Klicka här för att få tips på sevärdheter och annat att göra i Gävle.

Stadsvandring

Ståtlig byggnad framför Gavleån

Sov gott

I den pampiga byggnaden från 1901, granne med Gävle Centralstation ligger detta vackra hotell. Här erbjuds en unik miljö där storslagen byggkonst möter moderna trender och en vacker restaurang och bar. Här njuter ni av god sömn och goda hotellfrukostar.

Elite Grand Hotel

Historiska vingslag

Nu är de dags att upptäcka och utforska gamla och historiska platser som fängslar. Oavsett vad du väljer att göra kommer du att ha en inspirerande lördag i Gävle och Gästrikland.

Fina gamla byggnader av trä längs en gågata

Börja dagen med en morgonpromenad

En morgonpromenad i Gamla Gefle är ett bra sätt att börja dagen. Den charmiga stadsdelen med sina kullerstensgator och vackra trähus är som gjord för att strosa runt i. När du är klar med din promenad kan du ta en fika på ett av de många kaféerna. Oavsett hur du väljer att utforska Gamla Gefle är du garanterad en fin start på dagen.

Gamla Gefle

Em person med en vid mask av tyg över huvudet

En fängslande upplevelse

Låt er beröras och uppröras av historien, ta del av hur man levde i fångenskap förr i tiden. Historien kommer nära och det kan vara extra skönt att hålla någon i handen. Det gamla cellfängelset är också perfekt för en ”Cellfie”. Promenera sedan till något café, smält er upplevelse och känn tacksamhet för julkänslan. 

Sveriges Fänglesemuseum

Gysinge Bruk vid vattnet från ovan

Upplev brukshistoria

I Järnriket Gästrikland kan du uppleva svensk historia och kultur på en och samma plats. Det välbevarade bruket från 1600-talet erbjuder bland annat utställningar och äventyr i naturen. Upptäck bruksmiljön med dess herrgård, smedja och mycket annat. Lär dig om vallonernas historia och hur järnet tillverkades förr. Ta en promenad i den vackra naturen eller prova på någon av de många aktiviteter som erbjuds; till exempel kanotpaddling, fiske eller svampplockning.

Gysinge Bruk

Konst som inspirerar

En lång helg är över, och det är dags att varva ner. Men vad är det bästa sättet att avsluta en helg med? Enligt oss är det att besöka en konstutställning. Slappna av och njut av vackra bilder, skulpturer och andra konstverk. Det kan också vara ett sätt att lära sig något nytt. Visst, ibland kan konst vara svår att förstå. Men det är precis det som är så bra med det. Konst kan få dig att tänka och reflektera. Den kan få dig att se världen på ett nytt sätt.

Stor tegelbyggnad inbäddad bland gröna träd

En av Sveriges finaste konstsamling

Kliv in i den vackra byggnaden som började byggas 1938. En låda med lite av en tidskapsel murades samtidigt med starten in i grunden till den östra flygeln.
Besök någon av alla utställningar, se glasen som dukas fram i Blå hallen på Nobelfesten. Bara för att nämna något. Vad blir din favorit?! Kan du ens välja bara en!

Länsmuseet Gävleborg

En dam betraktar en tavla

En plats för möten

På Gävle Konstcentrum möts publiken av samtida konst som utgår från ett idébaserat förhållningssätt. Konstverken skapar möjligheter att kritiskt reflektera kring den tid och det samhälle som vi lever i. Konsthallen visar cirka fem tillfälliga utställningar per år med konstnärer från hela världen.

Gävle Konstcentrum