Gävlebocken från Rådhuset

Om Gävlebocken

Kom och upplev Gävles största kändis i december. Den tretton meter höga Gävlebocken pryder Slottstorget i Gävle varje år från första advent. 2022 var ett historiskt år för världens största halmbock som för första gången på 56 år fick en tillfällig ny placering i Gävle. Under bygget av Agnes kulturhus får Gävlebocken stoltsera på Rådhusesplanaden i centrala Gävle. Gävlebockens invigning flyttas därmed från Slottstorget till Stortorget. 

Gävlebockens historia börjar redan 1966. Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle. Den första december kom den 13 meter höga, sju meter långa och tre ton tunga bocken på plats. Sedan dess pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent. Invigningen lockar tiotusentals Gävlebor och besökare och den omåttligt populära halmbocken kan följas via en webbkamera och på sociala medier från det att han monteras tills dess att han monteras ner.

 

Gävlebocken en kväll

 

Bakom varje framgångsrik bock…
… Står ett gäng bockbyggare
Det är bockbyggare från Gävle kommun som ser till att Gävlebocken förvandlas till en ståtlig halmbock. Till musik på radion och med halmdamm i luften föser de ihop halmstrån till täta buntar. Buntarna knyts ihop en och en efter varandra med snören. De formas till många och långa halmmattor. När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det behövs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud. Under tiden förbereds Slottstorget med markeringar och staket. Och dagarna innan första advent kan man följa bygget. Med hjälp av lastbilar och lyftkranar monteras den 13 meter höga halmbocken ihop på plats. 

Fakta om Gävlebocken 

  • 1 fullastad lastbil från Mackmyra med halm går åt.
  • 56 halmmattor á 5 meter binds.
  • 600 meter snöre används. 
  • 12 000 knutar knyts för hand. 
  • 1200 löpmeter virke behövs. 
  • 2500 spikar spikas. 
  • 50 meter tyg fästs.
  • 1000 arbetstimmar krävs.

Bockkommittén
Gävle City och Gävle kommun utgör Bockkommittén där alla beslut kring Gävlebocken fattas. 
Gävlebocken är ett registrerat varumärke och kan inte användas utan Bockkommitténs tillstånd.

Gävlebockens kontaktuppgifter 
 [email protected]

Gävle kommuns kundtjänst  
 026-17 80 00

Du kan även följa bocken via Instagram och Twitter samt maila direkt till [email protected].

Gävlebocken – kan någon någonsin få nog?

Är det något som går att tröttna på när det kommer till denna julgäst? Här kan du läsa ännu mer!