Man sitter vid lägereld vid vatten i skymningen

Upptäck naturen i höst!

Gästrikland är ett av Sveriges minsta landskap, men trots det återfinns det mesta. Här är naturen nära med vandrings- och cykelleder som tar dig genom djupa kuperade skogar, vackra fält, sjöar, varierande kustled, myrar och bruk.

Aha-upplevelser med varje steg!

I Gästrikland är vildmarken nära med fina fiskevatten och våra fem stora rovdjur som rör sig i skogarna. Längs Gästrikeleden får du uppleva några av de viktigare huvudingredienserna i vårt lands fauna och flora.

På den 300 kilometer långa leden varvas häftiga vandringsupplevelser med magiska lägerplatser och hisnande utsiktsvyer. Välj en etapplängd med ett upplevelseinnehåll som passar dig och ditt sällskap för att få ut det mesta av äventyret.

Vacker utsikt från Rönnåsen

Upptäck den sagolika och lite mystiska rullstensåsen som skapades av inlandsisen för tiotusentals år sedan, eller ta fram fågelboken och pricka av någon av de hundratals arter du ser längs vägen.

Åkrar, hagar, ängar och stenig terräng samsas med kuperade skogsmarker, våg- formade berg, myrlandskap och spridda vattendrag. De fantastiska naturupplevel- serna avlöser varandra och du skapar själv den ultimata vandringen genom att välja den sträckning som lockar mest.

  byt bort

  Tänk på att ...

  ... packa en rejäl matsäck med familjens favoriter.

  ... ta på dig sköna skor och oömma kläder.

  ... sträckorna finns spridda i flera kommuner.

  Ledvärden tipsar

  Joakim Helmbrant är ledvärden som har gått varenda meter på den 350 km långa Gästrikeleden. Här är några av hans tips på platser du inte får missa. 

  Ol-larsbergen utanför Ockelbo

  Här möts du av en helt unik formation i naturen och en riktig aha-upplevelse. Vandrar du efter Häståsslingan vid Rönnåsen och gör ett stopp så kan du se hur inlandsisen skapat och format en rund rullstensåsliknande formation.

  Dalälven

  En riktig häftig upplevelse är att vandra vid Dalälven och genom Färnebofjärdens Nationalpark där myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind. Här finns över 250 fågelarter och har du tur kan du få se både skogslämmel och lodjur.

  Hedarna

  En dold pärla är vindskyddet på Hedarna som ligger mellan Åshammar och Kungsberget. Med en riktig fin tallskog och en naturlig källa är detta bästa platsen att slå läger på.

  Utkiksplatser

  Letar du fin utsikt ska du ta dig till Mårtens klack mellan Ockelbo och Medskogsjön eller vindskyddet på Knivsås mellan Stenshyttan och Krattemasugn. Du kan också passa på att gå upp till Rönnåsstugan eller brandtornet på Häståsen när du ändå besöker Ol-larsbergen på Häståsslingan.