Vy utanför Axmar Brygga

Stig Jönsson

Möt Stig Jönsson - en sann gästrikeambassadör

Eldsjälen Stig har i sin roll som ordförande i föreningen Hyttan under många år verkat för utvecklingen av Axmar Bruk, ett järnbruk längsmed Gästriklands fantastiska kuststräcka.

Stig Jönsson i Axmar Bruk

- Gästrikland är ett litet välkomnande landskap som är lätt att överblicka och som har det mesta – en lång orörd kuststräcka, många badsjöar, kulturlandskap och blånande berg.

Unikt med landskapet är de starka banden till järnindustrin som finns kvar än idag – allt från vikingabyn via de många kulturhistoriskt intressanta bruken till dagens toppmoderna världsledande verkstadsindustrier. Läs mer om järnindustrins historia under namnet Järnriket Gästrikland.

- Min personliga favorit är naturligtvis Axmar bruk - Gästriklands enda kulturreservat med en praktfull engelsk park, en välbevarad hytta, en inbjudande hamnmiljö, en orörd havsmiljö, vildmark och ett fullvärdigt destinationsutbud.

Om Stig själv får sätta ihop sin semestertur blir det en långweekend i landskapet.

- Jag gör en tredagars rundtur i Gästrikland med familjen. Då ingår några självklara besöksmål som Högbo bruk, Furuvik, Axmar bruk, och kompletterar gärna med ett strandhugg längs tre kilometer sandstrand i Årsunda, fiskeläget i Bönan, Wij Trädgårdar i Ockelbo, nationalparken Färnebofjärden och en hel del annat. Det finns gott om B&B och hotell för övernattning. Vill jag njuta av något på egen hand tar jag en cykeltur längs Tidernas väg över Storsjön eller hittar en lämplig plats för skogsbad – sådana är det gott om i Gästrikland.

Paviljongen i Axmar Bruk

Axmar bruk - lugnet vid havet

Här får du avkoppling och aktiviteter i skön balans.

Du kan gå på utställning och se konst och konsthantverk, följa med på guidad tur och lära dig allt om järnbrukshistoria eller gå på marknad och köpa lokalproducerade produkter och hantverk.

Du kan hyra kajak och paddla i orörd skärgård. Förra året firade vi vårt 350-årsjubileum med många aktiviteter och evenemang, men även i 2022 finns det mycket att göra och uppleva.

Kanske vill du bara strosa runt och ladda batterierna bland dammar och kanaler i Engelska parken, eller slå dig ner på en brygga i hamnen, blicka ut över havet och känna dina andetag.

Varmt välkommen till skön balans i Axmar bruk!

Stigs favoriter