Youtube video image

Kulturupplevelser med alla sinnen

Gasklockorna, Konserthuset och den gamla brukshyttan i Axmar är tre arenor för kulturupplevelser där både ögon och öron får fröjdas. Besök Gävle Stad och se bocken i juletid, passera gamla Gefle med kullerstenarna och träkåkarna eller upplev genuin bruksmiljö i Forsbacka och Mackmyra.

H2 rubrik

Fråga: med tanke på ovan sk "body text" kanske vi inte behöver ha en H2 just här?

Röd stor tegelbyggnad bland gröna träd

Inspireras och välj en favorit

Kliv in i den vackra byggnaden som började byggas 1938. En låda med lite av en tidskapsel murades samtidigt med starten in i grunden till den östra flygeln.
Besök någon av alla utställningar, lär er mer om hur historien händer här, se glasen som dukas fram i Blå hallen på Nobelfesten. Bara för att nämna något. Vad blir din favorit?! Kan du ens välja bara en!

Länsmuseet Gävleborg

Ståtliga statyer i förgrunden till en stor rund byggnad på andra sidan Gavleån

Ett konstverk vid vattnet 

Gävle Konserthus invigdes 1998 och är ritat av arkitekten Bo Karlberg. Konserthuset ligger på platsen där badhuset Strömbadet tidigare låg, och före det Rettigs barnhem. Huset är beläget vid Gavleåns forsar och fasaden är klädd i blank djupblå klinker. Som fond ligger två stora burspråk riktade mot Gavleån och Stadsträdgården där Carl Milles ”Fem musicerande genier” också kallade ”Milles änglar” spelar oförtrutet.

Gävle Konserthus

En upplyst gul herrgårdsliknande byggnad framför en fontän en mörk kväll

En gul pralin i Rådhusesplanaden

1878 stod Gävle Teater klar, inspirerad av en nyuppförd teater i Paris. I enlighet med den rådande tidens arkitekturideal formades byggnaden efter sin funktion som teater, med ett kupolformat tak och en utmärkande hög byggnadskropp för scenen. Den byggdes för att visa den tidens moderna scenkonst vilket stämmer även i nutidmed att arrangera aktuell scenkonst i en av Gävles vackraste och mest traditionsrika byggnader.

Gävle Teater

Kulturhistoriska skyltar i Gävle

Vi skyltar Gävles historia. Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. På den här sidan hittar du skyltarna med texter och bilder precis som de ser ut runt om i Gävle.