Havet vid Bönan på en solig sommardag. Liten motorbåt vid pir till höger i bild. Foto Daniel Bernstål.
Kustremsa med rönnberg i förgrunden och blå himmel med sol vid horisonten.

Skärgårdsweekend – upplev Gävles kust

Varmt välkomna att njuta av en skärgårdsweekend nära Stockholm! Vår rika historia och koppling till havet kommer vara ständigt närvarande under hela besöket när Gävle bjuder in till havsnära naturupplevelser för både kropp och sinne. När isarna smälter och solen värmer igen öppnar också många sommarrestauranger och öar upp igen. Några av dem hittar du redan, kolla upp så att de har öppet om du besöker dem nu på vårkanten.

Weekend inleds mellan djupa skogar och öppet hav

Helgen inleds med havsnära natur- och kulturupplevelser när ni upplever delar av Järnrikets historia, känner doft och smak av några av havets läckerheter och sover gott för att ladda upp inför helgens kommande upplevelser.

Fint uppdukat med mat

Sov gott hos hotellet på landet

På heden mellan den stora skogen och havet ligger huset som sedan ett decennium är ett unikt hotell och i över 150 år huserat en rad olika verksamhet. Den historiska byggnaden har noggrant renoverats för att bibehålla de ursprungliga detaljerna. Här bor ni nära till flera havsnära upplevelser.

Hedenstugan Bed & Breakfast Hotell

Bruket Hyttan tornar upp sig i en skogsglänta

Upptäck järnbruket

Upptäck förlista vrak som kan skymtas från land, vandra bland konsten i den engelska parken, handla lokalproducerat och ta en fika. Järnrikets grand old lady, Järn-Brita har en egen koja. Bruket har gamla anor att njuta av och nya upplevelser att upptäcka, både på land och i vattnet.

Axmar bruk

Veranda med launchgrupp och utsikt mot havet

Från hav till bord i Saltharsfjärden

Oj, snacka om tradition, Bergmans fisk är idag inne på den 7 generationens fiskare! Längst ut på udden där bönderna hade sina sjöbodar i slutet av 1800-talet ligger idag den nybyggda restaurangen där ni avnjuter god mat och dryck med en underbar havsutsikt. 

Bergmans fisk

Vandra och andas havsluft – längs Bönakusten

Vakna, njut av tystnaden och en härlig frukost. Gör er redo för en dag fylld av aktiviteter längs med kusten som ni kommer njuta av såväl strandnära som lite grann från ovan.

Stig genom barrskog med utsikt mot havet

Vandra havsnära

Packa matsäcken i ryggsäcken och knyt skorna. Ge er ut längs leden på ca 15 km som sträcker sig mellan Engeltofta och Marskärsudden och slingrar sig igenom varierande naturmiljöer. Upplev allt från lantherrgårdar och fiskarstugor med sjöbodar till djupa skogar och kulturhistoriska byggnader. Gör avstickare ut på stränder och utkiksplatser.

Norrlandets kustled

Grön träbyggnad i en skogsglänta

Ät och njut

Fyll på med energi under färden längst kustlinjen. Njut av en meny som flirtar med havet hos restaurangen på den lilla halvön. Segelbåtarna ligger antingen på rad vid bryggorna eller ses skymta på solglittrigt hav. Psst! Namnet kommer troligen från Nils Huselius som på 1700-talet bodde på "haren", gammalt namn för liten ö.

Huseliiharen Restaurang & Gästhamn

Utsikt över havet en solig dag

Vandring med magisk utsikt

Kliv ut på de öppna klipporna och hällarna, njut av säregen miljö och magnifik utsikt på platsen mellan de gamla fiskelägena Bönan och Utvalnäs. Att Gråberget var militärt skyddsområde fram till 1997 har starkt bidragit till att området har kvar höga naturvärden och att det inte har bebyggts i den utsträckning som övriga kuststräckan.

Gråberget

En kanal med en förtöjd motorbåt till vänster och en veranda till höger om kanalen

Smakupplevelse granne med fält av havtorn

Kliv in lokaler som tidigare huserat fiskrökeriet, njut av havsutsikten och en storslagen skärgårdsmiljö när ni njuter av maten som består av fisk och svenska smaker. Här i gamla fiskeläget Utvalnäs finns mycket bevarat av den gamla bebyggelsen. Bosättning har funnits sedan 1600-talet och fiskare kom hit i början av 1800-talet. Smält matupplevelsen med att promenera ut bland havtornen som växer i havskanten.

Skärgårdskrogen Utvalnäs

Vit ståtlig byggnad i en park

Bo granne med praktfull grosshandlarvilla

Summera alla intryck från dagens upplevelser och njut av havsutsikten från någon av rummets uteplatser här vid Gävlebuktens norra strand. Ta ett dopp i havet eller poolen, eller förresten du behöver inte välja, njut av båda på plats.
När det är dags kommer ni sova gott efter dagens strapatser och alla intryck.
Å grannen intill, den eleganta villan Engeltofta, byggdes redan 1882.

Engeltofta, Sea Lodge Hotell

Blandning av sött och salt, av å och hav

God morgon! Efter en god natts sömn tar ni er in till de centrala delarna av Gävle för att uppleva kusten från ett annat perspektiv. Genom att lugnt färdas på Gavleån ut mot Östersjön och som avslutning en middag i Gävles sydligaste vik.

Fören på en kajak i vattenlinjen

Glid fram och upplev Gävle från vattnet

Promenera längs Gavlån som stilla flyter ut mot havet. På den södra sidan av ån, på Södra Skeppsbron kan ni enkelt hyra både SUP & kajak. Ta en tur i centrala stan. Att paddla kajak och SUP är en fridfull och kul aktivitet, perfekt som inledning på söndagen. Är ni nybörjare är det lätt att testa i närliggande Alderholmskanalen med närhet till kaj och bryggor eller så kan man paddla ut i havet längs med kusten.

Kayakomat

Restaurang inifrån med utsikt mot havet

God mat, vacker utsikt bästa avslut på weekend

Avrunda er Skärgårdsweekend med att äta gott alldeles intill den sydligaste av Gävles vikar. Här, med havet som granne kan ni avnjuta middag och samtidigt njuta av en mäktig utsikt över viken ut mot farleden. Nära naturen och med havet som fond ligger Furuvik Havskrog på en vacker plats, precis utanför Furuviksparken, i Gävles södra skärgård.

Furuviks havskrog