Trollskog, grön härlig mossa på stenar i den djupa gröna skogen

Ut & njut – Naturweekend i Gävle

Varmt välkomna till Gävle! Hit är det nära från Stockholm och Mälardalen. Välkomna att njuta av en weekend med naturen som upplevelse och spelplats. Gävle har många olika ansikten och ni kan ta del av några av dem. Upplev såväl stadens parker, djupa skogar och vattenlandskap.

Naturnära avkoppling som fredagsmys

Inled er weekend i Gävle med att njuta av naturen alldeles intill staden och hotellet för natten. Med en kvällspromenad som inledning på helgen lägger ni en fin grund till det som väntar av naturupplevelser.

Man liger I gräset bredvid sin cykel, framför en å med ett stort hus i bakgrunden och läser

Strosa runt och hitta helglugnet i Gävles gröna lunga

Gävles stadspark planterades i mitten av 1800-talet. Ett stenkast från hotellet ligger Stadsträdgården och Boulongerskogen som tillsammans är en av landets största. Denna gröna oas kallas för Boulongern i folkmun och karakteriseras av högvuxna tallar, ängsmarker och närheten till Gavleån. Njut av konsten som finns runt om.

Boulongerskogen

Byt ut

Best western hotel – cityläge nära naturen

Checka in på hotellet som ligger ett stenkast från er promenad i Boulongern och alldeles intill stadens puls. När fredagskvällen avslutats sover ni gott och när ni vaknar upp finns  en härlig och energirik frukostbuffé uppdukad för att lägga grunden inför dagens alla äventyr.

Hotel City Gavle

Från kust till älv – naturupplevelser vid vatten

Knyt de där sköna skorna som kommer ta dig runt under hela dagen som kommer att spenderas vid och omkring vatten. Dagen inleds vid Gävlebukten med vandring som ger magisk utsikt och sedan fortsätta med såväl å som älv för att avslutas med önskad fiskelycka.

Utsikt från en klippa på en höjd en fins sommardag

Kustnära naturupplevelse längs kustleden upp på Gråberget

Vandra ut på de öppna klipporna och hällarna, njut av säregen miljö och magnifik utsikt på platsen mellan de gamla fiskelägena Bönan och Utvalnäs. Att Gråberget var militärt skyddsområde fram till 1997 har starkt bidragit till att området har kvar höga naturvärden och att det inte har bebyggts i den utsträckning som övriga kuststräckan.

Gråberget

Stor röd tegelbyggnad vid vatten omsluten av gröna träd

Njut av en helgmeny och promenera i bruksparken

Låt er väl smaka hos Forsbacka Wärdshus, som redan på 1700-talet tog emot gäster. Kanske inleder ni eller avslutar ert besök med att promenera i bruksparken med byggnationer som vittnar om det gamla järnbruket. Forsbacka bruk, med anor från 1500-talet, ligger mycket vackert där Storsjöns vatten rinner vidare ut i Gavleån.

Forsbacka bruk

Fin strand och lugnt vatten

Bo – och bara vara mitt i naturen

Checka in här på Ön mitt i älven där vild natur möter platsens parkkaraktär, Hedesunda camping Ett idealiskt ställe för bad och fiske eller enbart stilla avkoppling. Njut på restaurangens stora terrass som blickar ut över Dalälven. Ta fram kartan över det stora älvlandskapet och planera för en tur på vattnet. Kanske med båt, kanot eller på en SUP.

Hedesunda camping

Dalälven rinner längst med grön kust

Visst nappar det?! Fiska gädda, abborre och gös i nedre Dalälven

Som avslutande kvällsaktivitet passar det utmärkt att plocka fram fiskegrejerna och ta del av ett 20 mil stort, spännande och variationsrikt fiskeområde. Älven består omväxlande av stora örika sjöar/fjärdar som åtskiljs av ström- och forsområden. Artrikedomen är ovanligt stor med ett 30-tal fiskarter. Här finns alltid chansen att fånga riktigt stor fisk!

Dalälven

Natursköna aktiviteter som helgavslutning

Efter en god natts sömn är ni redo för nya äventyr. Vi har dukat upp ett knippe naturupplevelser utöver det vanliga som avslutning på helgen. Packa ryggsäcken och bege er iväg, nationalpark och naturreservat väntar.

Vy över skog och vatten en fin dag

Paddla i storslagen natur

Nationalparken upplevs kanske allra bäst från vattnet. Ta med en egen eller hyr en kajak eller kanadensare hos någon uthyrare. Glid ljudlöst framåt och njut av den storslagna naturen. Från vattnet har ni stora möjligheter att får se havsörn, fiskgjuse och storlom. I kvällningen kommer bävrarna fram och särskilt i augusti finns stor chans att se dem.

Färnebofjärdens nationalpark

En träskylt i skogen med texten Gästrikeleden

Vandra och upplev Järnrikets spår

Ni kan själva välja hur mycket av Gästrikeleden ni vill uppleva. Den är en lång rundled på cirka 28 mil och ungefär 10 mil anslutningsleder, tvärleder och kortare rundslingor. Längs hela leden finns synliga spår av järnhanteringens betydelse för denna del av landet, att vår plats har fått namnet Järnriket Gästrikland blir tydligt.

Gästrikeleden

Byt bort

Vandra bland havtornssnår

Likt en drakrygg höjer sig Billudden sakta ur havet. Tack vare den pågående landhöjningen stiger nytt land upp och vid de "färska" stränderna växer Europas största bestånd av havtorn. Om du inte räds taggarna kan du plocka med dig av de nyttiga orangea bären för att göra egen Havtornssylt – passar både till ostbrickan och bakverket.

Billudden