Husbilar stående vid väggrenen mot vattet och en hög byggnad på andra sidan

Weekendresa i Gävle med husbil

Vad är väl en sommar i Sverige utan en weekendresa med husbil? Här har vi samlat våra bästa tips för en riktig svensk semester med husbil. På köpet får du uppleva några av Sveriges bästa sevärdheter under en och samma weekend - de finns så klart i Gävle!

Fredagsmys med upplevelser vid och på havet

Nu är ni framme! Varmt välkomna till Gävle! Inled helgen i destinationens nordligaste delar. Vi kan rätt och slätt utlova god mat och dryck som inledning och spännande upplevelser i vackra natur- och kulturreservat när ni spanar ut över havet, eller kanske även ute på.

En stor glass I ett glas

Först en god glass

Fredagsmyset kan ta sin början. Vad passar väl bättre än att starta upp helgen med att avnjuta en lokalproducerad glass i solen efter några timmar i husbilen för att resa hit. Passa även på att fylla på fikaförrådet i husbilen, köp med lite godsaker från bageriet på samma gång.

Linas Bageri i Bergby

Stor tegelbyggnad i en glänta i skogen

Järnbruket vid havet

Åk in på det gamla järnbruket med och följ vägen ner mot havet. Intill havskrogen ligger ställplatserna vackert naturnära. Ta en promenad bland konsten i den engelska parken där Järnrikets grand old lady, Järn-Brita har en egen koja. Handla lokalproducerat och ät en god middag med havet som granne.

Axmar bruk

Vrakdelar under ytan

Fascinerande undervattenvärld

Ta en kvällstur i kajak och upplev kulturreservatet via vatten. Under ytan i den steniga och grunda skärgården finns ett helt bibliotek av skeppsvrak från järnbrukets månghundraåriga historia. Det mesta ligger grunt och kan ses från ytan. Håll utkik och njut av den stilla turen.

Axmar Blue Park

Kustnära och citypuls ger lördagsfeeling

Efter en god natts sömn i egna sängar, kanske ett morgondopp i havet är det dags att ta sig ann dagen. Den kommer bjuda på mer hav, utsikt över grönskande slätter och slutligen delar av stadens mat- och shoppingställen. Allt med korta avstånd.

Restaurang med uteservering i motljus

Från hav till bord på udden i Saltharsfjärden

Snacka om tradition, 7e generationens fiskare! Längst ut på udden där bönderna hade sina sjöbodar i slutet av 1800-talet ligger idag den nybyggda restaurangen där ni avnjuter god mat och dryck med en underbar havsutsikt. Känn doften och köp med er färsk fisk eller något annat gott från butiken tätt intill.

Bergmans fisk

En blå hängmatta

Grönt och skönt för öga och mage

Kanske fattas det lite blomster i husbilen, i så fall kan ni passa på att köpa en bukett av säsongens blommor eller så kanske ni är sugna på en gofika med närproducerade godsaker. Åk då ut på Valboslätten och kliv rakt in i det stora utbudet av frodiga växter, vackra ting och ljuvliga smaker.

Växtzon 4

Tre kvinnor njuter av mat och dryck på en uteservering

Parkera för natten och strosa runt

Parkera husbilen på ställplatserna längst med Gavleån och gör er redo en tur på stan. Shoppa lokalt mitt i Gävle city, strosa runt och stanna till hos någon av alla uteserveringar för att fylla på med mat och dryck. När ni känner er klara med dagen så finns husbilen bara en kortare promenad bort.

Strosa runt

Kaffedoft, kulturupplevelse och skön söndagslyx

Nu går ni in på upploppet och som avslutande aktiviteter när ni vaknar upp i centrala Gävle kan ni se fram emot en dag med ett lärorikt besök på områdets eget museum och några avkopplande timmar. Allt med korta promenadavstånd. Ut och njut av dagen!

Husbil vid kajkanten

Extra allt mitt i centrala Gävle

God morgon! Med vacker utsikt från husbilen över Gavleån märks Gävles historia som hamnstad. Rakt över från er plats för natten bland de gamla hamnkvarteren finns även Gevalias kafferosteri. Kanske känner ni doften och vi rekommenderar även att ni har det i kopparna och njuter lite extra av morgonkaffet. Perfekt start på dagen.

Ställplats Gavleån

Stor tegelbyggnad i flera våningar i en grön oas

Njut av ett kulturellt besök

Ta en kort morgonpromenad och kliv in i den vackra byggnaden som började byggas 1938. Besök någon av alla utställningar, lär er mer om hur historien händer här och låt er hänföras av att se glasen som dukas fram i Blå hallen på Nobelfesten. Bara för att nämna något. Vad blir favoriten?! Om det ens är möjligt att vara välja en!

Länsmuseet

Pool i mitten av ett nedtonat rum inomhus med pelare och gröna växter

Avkoppling för kropp och knopp

Kliv ut från museet och blicka rakt över Gavleån, där ligger den vackra byggnaden som byggdes 1901 i samband med Gävleutställningen. Efter en kort promenad över bron kliver ni in och kan uppleva husets vackra interiör på vägen in i huset för några avkopplande timmar i relaxavdelningen. Ett utmärkt sätt att avsluta helgen och smälta alla intryck.

Spa på Elite